Begrippenlijst autoverzekeringen

Allrisk
Een veel gebruikte benaming voor de WA volledig casco autoverzekering. Dit is de autoverzekering met de meest uitgebreide dekking.

Bonus Malus (schadevrije jaren)
Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe minder premie je gaat betalen voor je autoverzekering (bonus). Claim je daarentegen vaak schade bij je autoverzekeraar, dan kan het zijn dat je een toeslag op de premie van je autoverzekering moet betalen (malus). Bij het opzeggen van je verzekering ontvang je een bonus-malus verklaring (ook wel royementsverklaring genoemd) waarin het aantal schadevrije jaren staat vermeld.

Dagwaarde
De dagwaarde is de huidige waarde van je auto. Van de dagwaarde van je auto kun je een gelijkwaardige auto terugkopen. Belangrijke factoren bij het bepalen van de dagwaarde van je auto zijn het aantal gereden kilometers en het bouwjaar. Wordt je auto door de schade expert total loss verklaard, dan vergoedt je verzekeraar de dagwaarde van je auto. Er zijn zelfs aanbieders van autoverzekeringen die de nieuwwaarde van je auto vergoeden als je auto jonger is dan 4 jaar!

Eigen risico
Het eigen risico is het gedeelte van de schade dat je zelf moet betalen. Schades die minder zijn dan je eigen risico worden niet vergoed door je verzekeraar. Soms is het ook niet verstandig schades te claimen die iets boven je eigen risico liggen omdat je hierdoor je schadevrije jaren, en daarmee je opgebouwde no claim korting, weer vermindert!

Groene kaart
Van je autoverzekeraar krijg je elk jaar een nieuwe groene kaart. Dit is in Europa het bewijs dat je een autoverzekering hebt. Ga je op reis met je auto buiten Nederland, dan dien je deze groene kaart bij je te hebben. Reis je met een caravan, en je gaat naar Polen of Spanje, dan dien je voor je caravan een extra groene kaart aan te vragen bij je verzekeraar. In de overige Europese landen volsta je met de groene kaart voor je auto.

Meldcode
Met de meldcode meldt je verzekeraar je auto aan bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De meldcode is terug te vinden op je kentekenbewijs. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van je auto. Zonder deze meldcode door te geven aan je verzekeraar kan je geen autoverzekering afsluiten.

Molestschade
Dit is schade die niet wordt gedekt door je autoverzekering, ook niet door je allrisk autoverzekering! Dit is schade die is ontstaan door oorlog, onlusten waarbij gebruik is gemaakt van vuurwapens en atoomkernreacties.

No claim korting
Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe hoger de korting op je autoverzekering wordt! Deze no claim korting op de premie van je autoverzekering kan wel oplopen tot 80%!

Roy-Data
In dit systeem worden je schadevrije jaren opgeslagen. Stap je over naar een autoverzekering bij een andere verzekeringsmaatschappij, dan kan deze in de Roy Data je schadevrije jaren opvragen. In het verleden diende je hier zelf een papieren verklaring van je oude verzekeraar van te overleggen. Door het Roy Data systeem is dit inmiddels niet meer nodig!


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.