Dekking autoverzekering: welke kies je?

Als je een eigen auto koopt (en hiermee de weg op gaat), dan ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Het is belangrijk te weten wat de dekking van je autoverzekering is. Dankzij deze verplichting ben je er altijd zeker van dat schade die buiten jouw schuld door een ander wordt veroorzaakt, valt onder de dekking van je autoverzekering. Maar je kunt je ook aanvullend verzekeren, zodat ook schade die je zelf veroorzaakt aan je auto valt onder de dekking van je autoverzekering.

Welke autoverzekeringen zijn er en welke autoverzekering biedt jou de dekking die je wilt?

Dekking autoverzekering: WA

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit is de autoverzekering met de minste dekking, maar ook de meest voordelige autoverzekering. Onder de dekking van de WA autoverzekering valt alleen de schade die jij (of een andere bestuurder) met jouw auto veroorzaakt aan een ander voertuig of persoon. Heb je zelf ook schade aan je auto, dan valt dit niet onder de dekking van deze autoverzekering. Doorgaans wordt geadviseerd om auto’s die ouder zijn dan 8 jaar alleen WA te verzekeren. Een duurdere autoverzekering met een hogere dekking is voor oude auto's veelal niet nodig.

Dekking autoverzekering: WA beperkt casco

Wil je een autoverzekering met een hogere dekking dan kun je kiezen voor de WA beperkt casco autoverzekering. De WA beperkt casco autoverzekering, ook wel de WA plus autoverzekering, heeft een uitgebreidere dekking dan de WA autoverzekering. De WA beperkt casco autoverzekering keert namelijk in sommige gevallen ook schade aan je eigen auto uit. Je moet hierbij denken aan schade die wordt veroorzaakt door:

• Brand- Blikseminslag, storm of hagel
• Diefstal, joyriding of inbraak
• Ruitbreuk
• Botsing met loslopende dieren

De WA beperkt casco verzekering wordt meestal geadviseerd voor auto’s tussen de 3 en de 8 jaar oud.

Dekking autoverzekering: WA casco (Allrisk)

De allrisk autoverzekering is de autoverzekering met de meest uitgebreide dekking. In veruit de meeste gevallen valt alle schade die aan je auto wordt veroorzaakt onder de dekking van deze autoverzekering. Ook als je deze schade zelf zonder opzet hebt veroorzaakt. Een allrisk autoverzekering wordt aangeraden voor nieuwe auto’s. Ook als je je auto hebt gefinancierd, of als je auto een relatief hoge dagwaarde heeft, is het verstandig een allrisk autoverzekering af te sluiten zodat je de autoverzekering met de meest uitgebreide dekking hebt. In de meeste gevallen is het echter voordeliger om over te stappen op de WA beperkt casco autoverzekering als je auto ouder is dan 3 jaar.

 

Ten opzichte van een WA beperkt casco autoverzekering heeft de allrisk autoverzekering een hogere dekking en keert de allrisk autoverzekering veelal uit bij de volgende gebeurtenissen:

• Botsen of omslaan met de auto
• Te water raken
• Andere schade van buitenaf

Claim je bij een allrisk verzekering schade, dan kan het zijn dat je het jaar daarop meer premie moet betalen.

Uitsluitingen dekking autoverzekering

Je autoverzekering keert in het algemeen niet uit bij schade wanneer:

• je niet in het bezit bent van een geldig autorijbewijs
• je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken
• je mensen in je auto vervoert tegen betaling of je auto aan iemand hebt verhuurd
• je de schade met opzet hebt veroorzaakt
• je meedoet aan een snelheidsproef (bijvoorbeeld een straatrace of een puzzelrit met een snelheidselement erin)
molestschade


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.