Je rijbewijs aanvragen of verlengen

Gefeliciteerd, je bent geslaagd! Je kunt nu vanaf de volgende werkdag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Het kan voorkomen dat je ’s middags je rijbewijs al kunt aanvragen als je ’s ochtends bent geslaagd, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Wil je niet voor niets langs het gemeentehuis gaan, wacht dan gewoon tot de volgende werkdag, dan kun je zeker je rijbewijs aanvragen. Bij sommige gemeenten moet je een afspraak maken voor het aanvragen van je rijbewijs. In drukke tijden kan het voorkomen dat je niet direct de volgende dag terecht kan, maak dus op tijd de afspraak als je graag je rijbewijs snel in je bezit wilt hebben!

je rijbewijs aanvragen

De gemeente krijgt elektronisch door dat je bent geslaagd voor je rijexamen, dus je hoeft hier zelf geen bewijs van mee te nemen bij de aanvraag van je rijbewijs. Het enige dat je nodig hebt voor het aanvragen van je rijbewijs is:

• Een geldig legitimatiebewijs
• 1 pasfoto in kleur

Kun om een of andere reden niet direct je rijbewijs aanvragen, maak je dan geen zorgen. Het CBR verstrekt aan de gemeente een verklaring van rijvaardigheid welke 3 jaar geldig is. Je hebt dus in theorie 3 jaar de tijd om je rijbewijs aan te vragen. Het kan wel zijn dat je een nieuwe eigen verklaring moet indienen, deze is namelijk maar 1 jaar geldig nadat je bent geslaagd voor je rijexamen.

Je kunt je rijbewijs na 5 werkdagen ophalen, je krijgt hiervan geen bericht. Het kan weleens voorkomen dat je rijbewijs sneller bij de gemeente binnen is. Wil je echter zo snel mogelijk je rijbewijs in je bezit hebben, doe dan een spoedaanvraag. Je mag pas autorijden zodra je het rijbewijsdocument in je bezit hebt. Je hebt 3 maanden de tijd om je rijbewijs op te halen. Doe je dit niet, dan die je na deze 3 maanden je rijbewijs opnieuw aan te vragen. Je betaalt dan ook opnieuw de aanvraagkosten.

De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs kunnen per gemeente flink verschillen maar liggen gemiddeld zo rond de 40,- euro.

Rijbewijs persoonlijk aanvragen
Je kunt je rijbewijs alleen persoonlijk aanvragen en ophalen bij het gemeentehuis. Je kunt hier dus niet iemand anders voor machtigen!

Spoedaanvraag rijbewijs

Wil je geen 5 werkdagen op je rijbewijs wachten, dan kun je tegen extra betaling een spoedaanvraag doen. Je kunt dan de volgende werkdag je rijbewijs al ophalen (aanvragen voor 14:00)! De kosten van de spoedaanvraag zijn per gemeente verschillend en liggen zo rond de 35,- euro.

 
Kosten aanvraag rijbewijs:

Sinds 1 januari 2014 mag een gemeente niet meer vragen dan €38,48 voor de aanvraag of verlenging van een rijbewijs. Hiermee wordt een einde gemaakt aan de grote prijsverschillen tussen de verschillende gemeentes. De duurste gemeente om je rijbewijs aan te vragen in 2013 was de gemeente Wijdemeren. Daar betaalde je €68,-!

Geldigheid rijbewijs

Je rijbewijs is steeds 10 jaar geldig. Heb je een medische indicatie, dan kan er voor jou een kortere geldigheidsduur van je rijbewijs bepaald zijn.

Na je 60e verjaardag is je rijbewijs bij verlenging niet meer 10 jaar geldig. De volgende regels zijn dan van toepassing bij verlenging van je rijbewijs:

60 t/m 64: tot 70e verjaardag
65 t/m 69: maximaal 5 jaar
70+ : maximaal 5 jaar + medische keuring

Lees alles over het verlengen van je rijbewijs na je 70e in deze brochure van het CBR.

Verlengen rijbewijs

Je krijgt van het RDW ruim op tijd een herinneringsbrief dat je rijbewijs verlengt moet worden. Voor het verlengen van je rijbewijs heb je de volgende documenten nodig:

• 1 pasfoto in kleur
• Je oude rijbewijs
• Geldig legitimatiebewijs indien je oude rijbewijs beschadigd, verlopen of niet meer goed leesbaar is.

Je oude rijbewijs krijg je van de gemeente niet terug. De kosten voor het verlengen van je rijbewijs zijn gelijk aan de kosten voor de aanvraag van een eerste rijbewijs.

Categorie uitbreiding

Haal je na het behalen van je rijbewijs B ook een rijbewijs in een andere categorie (bijvoorbeeld motor of aanhanger), dan dien je een nieuw rijbewijs aan te vragen. Ook als je een automaat rijbewijs had, en je bent opnieuw geslaagd voor het rijbewijs in een schakelauto, is dit een categorie uitbreiding.

Haal je je rijbewijs van een nieuwe categorie, dan krijg je een heel nieuw rijbewijs dat ook weer 10 jaar geldig is.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.