Het puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs is op 1 juni 2011 ingevoerd. Dit wordt door veel mensen verward met het beginnersrijbewijs, maar staat hier los van. Het puntenrijbewijs geldt voor elke rijbewijsbezitter, niet alleen voor beginnende bestuurders.

Het puntensysteem geldt alleen voor het rijden onder invloed van alcohol en werkt eigenlijk heel simpel: word je in een periode van 5 jaar tijd 2 maal veroordeeld voor rijden onder invloed, dan ben je je rijbewijs kwijt. Bij de tweede overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn. Weiger je mee te werken aan een alcoholonderzoek, dan ben je net zo goed je rijbewijs kwijt.

puntenrijbewijs om alcoholovetredingen in het verkeer tegen te gaan Na de opgelegde periode van rijontzegging zal je weer opnieuw rijexamen moeten doen bij het CBR. Het is niet onverstandig om voor het rijexamen weer een aantal rijlessen te nemen bij een goede rijschool zodat je precies weet wat er op het rijexamen van je verwacht wordt.

Het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) geeft aan dat bij de invoering van het puntenrijbewijs een positief effect op de verkeersveiligheid zal optreden (met name door alle publiciteit omtrent de invoering van het puntenrijbewijs). Het effect op de verkeersveiligheid op de lange termijn staat of valt echter met de pakkans. Zodra mensen door krijgen dat de kans om gepakt te worden met alcohol achter het stuur, zullen de meesten gewoon weer in hun oude gedrag vervallen. Dit geldt vooral voor de groep zware overtreders. Dit is ook de groep die na ontzegging van de rijbevoegdheid vaker zonder rijbewijs blijft doorrijden. Hoewel het hier gaat om een relatief kleine groep, veroorzaken zij verreweg de meeste alcohol gerelateerde verkeersongevallen!

Het SWOV pleit daarom ook voor de invoering van een alcoholslot. Dit is een alcoholtester die is gekoppeld aan het startmechanisme van je auto. Het alcoholslot fungeert als startonderbreker. Dus altijd eerst blazen voordat je in je eigen auto kan wegrijden!


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.