Rijexamen aanvragen

Je rijexamen vraag je aan via je rijschool. Je rijschool vraagt het rijexamen aan via het online reserveringsysteem van het CBR.

Wat heeft je rijschool nodig voor het aanvragen van je rijexamen?

Je rijschool heeft voordat ze je rijexamen kunnen aanvragen, de volgende gegevens van je nodig:

  • Jouw akkoord dat alle vragen op je eigen verklaring met “nee” zijn beantwoord of een goedkeuring van het CBR op de door jou persoonlijk ingediende papieren eigen verklaring.
  • Jouw toestemming (machtiging) om het rijexamen te reserveren. In deze machtiging staan automatisch je persoonlijke gegevens.

Voor het aanvragen van een tussentijdse toets is een geaccordeerde eigen verklaring nog niet nodig.

Hoewel het niet verplicht is, raden we je sterk aan ervoor te zorgen dat je geslaagd bent voor het theorie-examen voordat je je rijexamen reserveert. Mocht je zakken voor je theorie-examen, dan is er geen garantie dat je binnen een paar dagen opnieuw theorie-examen kunt doen, het kan ook 2 weken duren!

Machtig je rijschool voor het aanvragen van je rijexamen!

Je rijschool kan alleen een tussentijdse toets of rijexamen voor je aanvragen als jij hiervoor toestemming hebt gegeven. Doe dit dus op tijd, het liefst direct aan het begin van je rijopleiding.

Machtig je rijschool met DigiD Om je rijschool te machtigen om jouw tussentijdse toets of rijexamen aan te vragen, heb je een DigiD nodig. Je DigiD is jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Heb je nog geen DigiD, dan kun je deze aanvragen via de DigiD website. De aanvraag van je DigiD duurt 5 werkdagen en hieraan zijn verder geen kosten verbonden. Let op: noteer of onthoud de door jou ingevoerde gebruikersnaam goed. Weet je deze niet meer, dan kun je pas na 20 dagen opnieuw je DigiD aanvragen! Met je DigiD log je vervolgens in op de website van het CBR waar een machtiging aan je rijschool verleent om je rijexamen aan te vragen. Naast het invullen van je eigen gegevens, heb je het registratienummer van je rijschool nodig. Heb je dit nog niet van je rijschool ontvangen, vraag dit dan aan je rijinstructeur. Je kunt het ook nakijken op de website van het CBR en vaak staat het ook op de website van je rijschool.

Wissel je van rijschool tijdens je rijopleiding, dan kun je ook je machtiging weer intrekken en een andere rijschool opnieuw machtigen om jouw rijexamen aan te vragen. Let op: dit kan dus alleen als je rijschool nog geen (her)examendatum voor je heeft gereserveerd!
Je rijschool krijgt automatisch bericht van jouw machtiging en kan de aanvraag voor je rijexamen indienen. Zodra je rijschool je rijexamen heeft gereserveerd, krijg jij hier ook weer per e-mail bericht van. In deze flyer van het CBR over het machtigen van je rijschool, staat alles nog even helder en stap voor stap uitgelegd.

Indien je geen DigiD kunt aanvragen, is het ook mogelijk je rijschool schriftelijk te machtigen je rijexamen aan te vragen. Je dient hiervoor het machtigingsformulier van het CBR in te vullen. Het duurt ongeveer 10 tot 15 dagen voordat het CBR je machtiging heeft verwerkt.

Spoedaanvraag rijexamen

Je komt in aanmerking voor een spoedexamen als je voor werk of school langer dan 6 maanden naar het buitenland vertrekt. Je school of werkgever moet wel een officiële verklaring naar het CBR sturen (via je rijschool) waarin je vertrekdatum en verblijfsduur vermeld staan. Je komt dus niet in aanmerking voor een spoedexamen als je bijvoorbeeld zwanger bent of je rijbewijs hard nodig hebt voor je werk.

Datum rijexamen verzetten

Heb je je rijexamen eenmaal gereserveerd, en wil je de datum van je rijexamen verzetten, dan heb je hiervoor beperkte mogelijkheden. Indien er voldoende examencapaciteit is bij het CBR, is het soms mogelijk de datum van je rijexamen te vervroegen. Hoe sneller je weet dat je op de datum van je rijexamen verhinderd bent, hoe groter de kans is dat er nog een examendatum eerder beschikbaar is. NB: je kunt dus alleen de datum van je rijexamen vervroegen als hier capaciteit voor is, de datum van je rijexamen uitstellen kan niet!

Tip
Binnen 24 uur na het reserveren van je rijexamen kan je rijschool het rijexamen kosteloos en zonder opgaaf van reden annuleren en een nieuwe examendatum plannen. Uitzonderingen hierop zijn rijexamens die binnen 14 dagen na het reserveren van de examendatum plaatsvinden.
Er is nog een andere mogelijkheid om de datum van je rijexamen te verzetten. Je rijschool mag jouw examendatum ruilen met die van een andere cursist van dezelfde rijschool. Natuurlijk moet een andere cursist hier wel medewerking aan willen verlenen, daar ben je dus van afhankelijk. Het kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn als jij rijexamen moet doen terwijl je er toch nog niet helemaal klaar voor bent, en een andere cursist zich juist sneller heeft ontwikkeld dan vooraf was ingeschat en graag eerder dan gepland rijexamen wil doen.

Aanvraag rijexamen annuleren

Stel: de datum voor je rijexamen staat gepland en je breekt je been tijdens een ski vakantie. In dit geval kun je het CBR om restitutie van de kosten voor je rijexamen vragen. Je vult hiervoor een restitutieformulier in. Het restitutieformulier en de bewijsstukken waarom je niet in staat was rijexamen te doen, dien je binnen 14 dagen na de datum van je rijexamen naar het CBR te sturen.

Je kunt in de volgende gevallen het CBR verzoeken tot terugbetaling van de kosten van je rijexamen:

  • Medische redenen
  • Overlijden van een familielid in de 1e of 2e graad
  • Je bent militair en wordt op korte termijn uitgezonden

Indien het CBR je restitutieverzoek goedkeurt, wordt het geld van je rijexamen teruggestort op de rekening van je rijschool onder aftrek van €16,75 administratiekosten van het CBR. Indien je korte tijd later weer rijexamen kunt doen, zal je rijschool het geld van het rijexamen niet naar je terugstorten maar een nieuw rijexamen voor je reserveren. Jij dient dan de €16,75 administratiekosten van het CBR nog aan je rijschool te betalen.

Je krijgt per brief een bevestiging van het CBR of en wanneer het geld van je rijexamen aan je rijschool wordt teruggestort.

Ben je vanwege medische redenen lange tijd uitgeschakeld en je wilt het geld van je rijexamen terug ontvangen, bespreek dit dan met je rijschool. Indien je rijschool het geld terugstort, is dit onder aftrek van de €16,75 administratiekosten van het CBR. Je rijschool kan ook aangeven dat je het geld voor je rijexamen gewoon blijft staan totdat je weer rijexamen kunt doen, bijvoorbeeld als je een rijlespakket hebt.© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.