Het faalangstexamen

Het faalangstexamen is speciaal bedoeld voor examenkandidaten die niet optimaal kunnen presteren omdat zij gehinderd worden door faalangst.

Heb je last van faalangst? doe dan het faalangstexamen! Het faalangstexamen duurt 80 minuten in plaats van de gebruikelijke 55 en wordt afgenomen door een speciaal voor het faalangstexamen opgeleide examinator. Een belangrijk verschil met een gewoon rijexamen is dat je zelf 1 of meerdere time-outs mag vragen tijdens het faalangstexamen. Zo kun je weer even tot rust komen als je erg nerveus wordt. Je examinator kan je tijdens het faalangstexamen ook een time-out opleggen als hij denkt dat dit nodig is. Het faalangstexamen is verder niet makkelijker dan het CBR rijexamen, je moet aan dezelfde eisen voldoen als ieder ander.

Weet je van jezelf dat je faalangst hebt, dan kan je naast het kiezen voor het faalangstexamen ook kiezen voor een rijinstructeur die gespecialiseerd is in het opleiden van kandidaten met faalangst. Een faalangstinstructeur heeft hiervoor een 2-daagse training gevolgd bovenop zijn basis licentie. De meeste rijscholen die een rijinstructeur hebben die gespecialiseerd is in het begeleiden van leerlingen met faalangst, vermelden dit duidelijk op hun website. Je kunt dan al vanaf je eerste rijles bezig zijn met het onder controle krijgen van je faalangst en niet pas op de examendag zelf!

Momenteel kun je alleen voor de categorie B (auto) een faalangstexamen afleggen.

Extra kosten faalangstexamen

Aan een faalangstexamen zijn extra kosten verbonden. De inkoopprijs van het faalangstexamen voor je rijschool ligt op €156,15, dit is maar liefst €60 duurder dan voor een regulier rijexamen. Ook de kosten die je rijschool berekent voor een faalangstexamen zullen hoger liggen dan bij een normaal rijexamen (een faalangstexamen kost je rijschool immers meer tijd). Reken op een totale toeslag van zo tussen de €75,- a €100,- euro in vergelijking met een gewoon rijexamen.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.