Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)

Alle rijexamens in Nederland worden beoordeeld door een examinator van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, kortweg het CBR genoemd.

CBR staat voor centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen Het CBR heeft een grote taak op het gebied van verkeersveiligheid. Het CBR beoordeelt de rijvaardigheid en de medische geschiktheid van bestuurders. Daarnaast beoordeelt het CBR de vakbekwaamheid van mensen die werkzaam zijn in de logistiek of transportsector. Ook de examens voor de binnenvaart en de luchtvaart worden dus door het CBR beoordeeld. Bijna alle autorijscholen in Nederland staan bij het CBR ingeschreven. Dit betekent dat deze rijscholen zelfstandig rijexamens kunnen aanvragen en dat de examenresultaten van deze rijscholen openbaar zijn. Je kan deze examenresultaten zelf opvragen via de website van het CBR. Neem dus altijd autorijles bij een rijschool die staat ingeschreven bij het CBR!

De CBR examinator

Het CBR neemt alleen mensen aan als examinator die al 10 jaar of meer hun autorijbewijs hebben en goede bestuurders zijn. Ook een motorrijbewijs is tegenwoordig verplicht als je examinator bij het CBR wilt worden. Om vast te stellen of iemand inderdaad een bovengemiddeld goede bestuurder is, wordt er door het CBR een rijvaardigheidstest afgenomen. Daarnaast behoren een medische keuring en een assessment tot de selectieprocedure van het CBR. Komt een sollicitant door de selectieprocedure, dan staan de eerste 8 tot 12 weken van het dienstverband bij het CBR in het teken van een intensieve opleiding.

Ondanks de eisen die het CBR stelt aan examinatoren en de intensieve opleiding, hoor je nog geregeld spookverhalen. Iedereen kent wel iemand die volgens eigen zeggen totaal onterecht gezakt is voor het CBR rijexamen (volgens diegene dan). Of je hebt wel eens horen vertellen dat een examinator van het CBR maar een bepaald percentage cursisten mag laten slagen voor het eerste rijexamen.

De examinator van het CBR zal echter altijd een zo goed en eerlijk mogelijk oordeel vormen over jouw examenrit. De examinator is er niet op uit je te laten zakken, hij is er slechts om je rijvaardigheid te beoordelen. Het afnemen van rijexamens blijft echter mensenwerk. De ene examinator kan je examenrit als net aan onvoldoende beoordelen terwijl de ander het misschien toch een mager zesje vindt en je dus wel je rijbewijs haalt.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.