Wat kost een rijexamen?

De kosten voor een rijexamen of een tussentijdse toets zijn per rijschool verschillend. De op de website van het CBR gepubliceerde tarieven zijn de kosten die het CBR doorberekent aan jouw rijschool. Hier komen de kosten die je rijschool rekent voor het gebruik van de lesauto, de tijd van de rijinstructeur en de reserveringskosten voor het rijexamen nog bij. Deze tarieven stelt de rijschool zelf vast. Het tarief dat je rijschool rekent, kan in verhouding veel lijken. Dit komt oa. omdat het tarief dat je rijschool rekent belast is met 21% BTW, de CBR kosten zijn vrijgesteld van BTW.

Wat is er bij de kosten voor het rijexamen inbegrepen?

Het loont ook om je rijschool de volgende vragen te stellen mocht dit niet duidelijk naar voren komen in hun informatie:

  • Zijn de kosten voor de eigen verklaring (€25,80) inbegrepen in de kosten voor het rijexamen?
  • Is het voorrijden voor het rijexamen (deels) inbegrepen in de kosten voor het rijexamen of wordt dit als lestijd aan mij doorberekend?

Een rijschool die €250,- rekent voor een rijexamen lijkt aan de dure kant, maar als bij de kosten van dit rijexamen 1 uur lestijd en de eigen verklaring zijn inbegrepen, is deze rijschool juist weer goedkoop in vergelijking met andere rijscholen.

Totaalprijs van je rijopleiding

Je koopt bij een rijschool natuurlijk niet alleen een rijexamen. Het gaat om je gehele rijopleiding. Kijk dus naar de totale kosten voor je rijopleiding. Vaak hebben rijscholen voordelige rijlespakketten inclusief een tussentijdse toets en een rijexamen.

Voor de totaalprijs geldt: kies je voor de goedkoopste aanbieding, dan ben je niet altijd het voordeligst uit! Kies voor een betrouwbare rijschool waar je rijles krijgt van rijinstructeurs die hun vak verstaan. Dan haal je in minder rijlessen je rijbewijs, en dat is nog altijd de beste besparing!

 

Gratis herexamen?

Er wordt door sommige rijscholen geadverteerd met “gratis” rijexamens of herexamens. Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo. Waar moet je op letten bij deze aanbiedingen?

Wat zijn de voorwaarden voor de gratis (her) examens?
Als je (her)examen gratis is, zal je rijinstructeur zoveel mogelijk op zeker moeten spelen, anders kost het zijn rijschool geld. Dit kan in theorie resulteren in meer rijlessen dan je eigenlijk nodig zou hebben om te slagen voor je rijexamen. Bovendien kan je verplicht worden tussen je rijexamen en je herexamen zoveel rijlessen te volgen als de rijschool nodig acht. Het is natuurlijk altijd verstandig om tussen je eerste rijexamen en je herexamen rijlessen te volgen. Je bent immers niet voor niets gezakt! Is je herexamen echter gratis, dan kan de rijschool wat terugverdienen op deze kosten door je te verplichten tot extra rijlessen.

Verandert mijn eigen instelling?
Dit is eigenlijk een tegenhanger van het vorige punt. Omdat je herexamen gratis is, ligt het gevaar op de loer dat je sneller rijexamen wilt doen en het advies van je rijinstructeur niet opvolgt. Het maakt voor jou immers niet uit als je zakt voor je rijexamen, het herexamen is toch gratis. Bedenk je echter wel goed dat in 1 x slagen voor je rijexamen gewoon het fijnst is!

Is het hele rijexamen gratis?
Soms adverteert een rijschool met een gratis herexamen, maar als je verder leest zie je dat het alleen gaat om de CBR kosten en moet je de tijd van je rijinstructeur en het gebruik van de lesauto tijdens het rijexamen wel gewoon betalen. Het rijexamen is dan dus niet geheel gratis, maar je krijgt rond de 50% korting.

Kies je voor een rijlespakket met een gratis herexamen, let dan goed op bovenstaande punten.

Kosten van een rijexamen


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.