De tussentijdse toets bij het CBR (TTT)

Voordat je rijexamen doet, kun je ervoor kiezen een tussentijdse toets (TTT) te doen bij het CBR. De tussentijdse toets lijkt op een echt rijexamen maar je kunt er niet voor slagen of zakken. De tussentijdse toets doe je op 2/3 a 3/4 van je rijopleiding. Ongeveer 35% van alle cursisten kiest ervoor een tussentijdse toets te doen.

Meer kans van slagen?
Hoewel op de website van het CBR vermeld staat dat je slaagkans met een tussentijdse toets flink kan toenemen, blijken hier bij navraag door Rijbewijsinfo geen concrete actuele cijfers van beschikbaar te zijn. De veronderstelling dat je slaagkans flink toeneemt (een belangrijk verkoopargument voor de tussentijdse toets), blijkt in de praktijk niet bijgehouden te worden. Een gemiste kans!
De tussentijdse toets biedt een uitstekende mogelijkheid om te zien hoe je er in de ogen van een examinator voor staat. Je hoort achteraf welke punten al op niveau zijn, en waar je in de volgende rijlessen nog verder aan moet werken. Een groot voordeel van de tussentijdse toets is dat je al een keer meemaakt hoe het er bij je echte rijexamen aan toe zal gaan. Bij veel kandidaten neemt dit een groot deel van de zenuwen weg, waardoor er op het rijexamen beter gepresteerd wordt.

Voer je bij je tussentijdse toets je bijzondere manoeuvres goed uit, dan krijg je hiervoor vrijstelling bij je rijexamen! Let op: deze vrijstelling geldt alleen voor je eerste rijexamen en niet voor een eventueel herexamen!

Doe je wel of geen tussentijdse toets? Sommige rijscholen bieden ook de mogelijkheid van een onofficiële tussentijdse toets die door een andere rijinstructeur wordt afgenomen. Dit is meestal de meest ervaren rijinstructeur van de rijschool of de eigenaar zelf. De kosten hiervan liggen lager dan de kosten van een officiële tussentijdse toets bij het CBR. Het is een heel goede manier om te zien hoe je er op een bepaald moment van je rijopleiding voor staat en waar je tijdens je rijlessen nog aan moet werken. Je kunt alleen geen vrijstelling verdienen voor je bijzondere verrichtingen en je ervaart niet hoe het er bij echte CBR rijexamen aan toe gaat.

De inkoopprijs van een tussentijdse toets is voor je rijschool gelijk aan die van een rijexamen. Hierdoor is het voor veel rijscholen niet mogelijk een groot prijsvoordeel van een tussentijdse toets ten opzichte van een rijexamen te creëren. De positieve punten om een tussentijdse toets te doen blijven onveranderd, je zal echter zelf moeten bepalen of het voor jou de moeite waard is als de prijs voor een tussentijdse toets bij jouw rijschool nagenoeg gelijk ligt aan de prijs voor een rijexamen.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.