2toDrive: proef met begeleid rijden

Vanaf 1 november 2011 hoef je niet meer te wachten tot je 18 bent om je autorijbewijs te halen! Je mag al autorijles volgen vanaf de leeftijd van 16,5 jaar! Vanaf je 17e mag je dan rijexamen doen. Slaag je voor je rijexamen, dan mag je tot je 18e verjaardag alleen rijden met een van te voren aangewezen begeleider.

Waarom 2toDrive?

Uit onderzoek van het SWOV blijkt dat jonge, beginnende bestuurders vaker betrokken zijn bij ongelukken dan ervaren bestuurders. Begeleid rijden (2todrive) zorgt ervoor dat jij als jonge bestuurder onder relatief veilige omstandigheden je eerste rijervaring kunt op doen. Je profiteert van de ervaring van je coach en je wordt sneller een betere bestuurder. Hierdoor zal je naar verwachting minder kans lopen betrokken te raken bij een ongeval. De verkeersveiligheid neemt hierdoor toe.

Je wordt natuurlijk alleen maar een betere bestuurder als jij ook daadwerkelijk veel de weg op gaat met je coach en zo verkeerservaring op gaat doen! Rijd zoveel mogelijk verschillende routes onder verschillende (weers)omstandigheden. Ook zal de ene coach beter zijn dan de andere, kies je coaches dus zorgvuldig uit! Kortom, jijzelf hebt een grote invloed op het succes van 2todrive!

Looptijd 2toDrive

2todrive is van start gegaan op 1 november 2011. Deze proef met begeleid rijden loopt tot 1 november 2017. Zijn de effecten op de verkeersveiligheid inderdaad positief, dan wordt begeleid rijden permanent ingevoerd in Nederland.

Wie mag meedoen aan 2toDrive?

Vanaf je 16e mag je theorie-examen doen. Je mag starten met autorijles vanaf het moment dat je 16,5 bent. Ben je op het moment dat 2todrive van start gaat (1 november 2011) al 17, dan mag je ook voor je 18e theorie-examen doen en starten met het volgen van autorijles. Je mag echter pas rijexamen doen als je 18 bent en mag daarna dus direct zelfstandig de weg op.

Dit blijft ook in de toekomst zo. Deelname aan 2todrive is geen verplichting. De leeftijd waarop je mag beginnen met autorijles, wordt voor iedereen verlaagd van 18 naar 16,5. Doe je rijexamen voordat je 18 wordt, dan mag je tot je 18e alleen de weg op met een coach. Start je wel voor je 18e met autorijles, maar wacht je met rijexamen doen tot je 18e verjaardag, dan mag je daarna direct zelfstandig de weg op als je slaagt voor je rijexamen. Voor de start van 2todrive kon je pas op je 18e starten met je rijopleiding, terwijl je deze nu muv het rijexamen al kan afronden voor je 18e. Er komt dus ook een groep nog jongere bestuurders bij die zelfstandig de weg op gaan dan voor de start van 2todrive het geval was. Val je in deze groep, probeer dan ook zoveel mogelijk je eerste verkeerservaringen op te doen met een ervaren bestuurder naast je, ook al is dit niet verplicht.

2todrive: begeleid rijden

Theorie-examen

Je mag theorie-examen doen vanaf je 16e verjaardag. Slaag je, dan is de uitslag 1,5 jaar geldig. Je dient dan binnen 1,5 jaar na het slagen voor je theorie-examen geslaagd te zijn voor je rijexamen. Lukt dit niet, dan dien je opnieuw theorie-examen te doen bij het CBR.

 

Rijden onder begeleiding tot je 18e

Haal op je 17e je 2toDrive rijbewijs, dan mag je tot je 18e alleen de weg op onder begeleiding van een coach. Je coach is er om jou als beginnend bestuurder extra tips en advies te geven. Je coach is een ervaren bestuurder en heeft al veel verschillende en lastige verkeerssituaties meegemaakt. Jij als beginnend bestuurder kan nu profiteren van deze kennis en ervaring!

Aan welke eisen moet je coach voldoen?

Je mag zelf je coaches aanwijzen (minimaal 1, en maximaal 5). Je coach dient aan de volgende eisen te voldoen:

  • 27 jaar of ouder
  • Minimaal 5 jaar in het bezit van rijbewijs B (dit mag ook een automaat rijbewijs zijn)
  • Mag niet strafrechtelijk zijn veroordeeld voor een verkeersovertreding
  • Mag geen alcohol- of gedragscursus hebben gevolgd
  • Mag geen onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad
  • Mag tijdens het begeleiden niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen
  • Moet tijdens het begeleiden een geldig rijbewijs bij zich dragen
  • De coach moet altijd voorin zitten, niet op de achterbank!

Wijs je een coach aan die ook rijinstructeur is, dan mag hij ook jonger dan 27 en korter in het bezit van rijbewijs B zijn.

Rijden zonder coach?

Als je betrapt wordt op het rijden zonder coach dan word je rijbewijs direct ingenomen door de politie en mag je niet meer verder rijden. Je rijbewijs wordt ongeldig verklaard en je dient opnieuw theorie- en praktijkexamen te doen bij het CBR. Daarnaast krijg je een boete van € 100,-

Hoe meld je je aan voor 2toDrive?

Je meldt je aan voor 2todrive door het aanvragen van een begeleiderspas. Op je begeleiderspas staan de namen van je coaches. Je dient de begeleiderspas altijd bij je te dragen tijdens het rijden met je coach. De begeleiderspas dient in je bezit te zijn voordat je je rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. Je kunt dus wel gewoon al starten met het volgen van autorijles voordat je je begeleiderspas hebt aangevraagd. Vanaf maart 2012 kan dit ook elektronisch via de website van 2todrive. De aanvraag van de begeleiderspas duurt ongeveer 10 werkdagen. De kosten bedragen 35,- eenmalig. Wil je later nog een nieuwe coach op je pas bijschrijven, of je bent je begeleiderspas kwijt, dan kun je kosteloos een nieuwe begeleiderspas aanvragen bij de RDW. Alleen jij zelf kan de begeleiderspas aanvragen, je coach kan dit niet doen.

2toDrive rijbewijs

Slaag je op je 17e voor je rijexamen, dan krijg je gewoon een volwaardig rijbewijs. Met dit rijbewijs mag je dus ook gewoon op een bromfiets rijden zonder eerst theorie- en praktijkexamen voor deze categorie te moeten doen. Je mag tot je 18e echter niet in het buitenland rijden, ook niet onder begeleiding van je coach!

Voordat je je rijbewijs bij de gemeente kan aanvragen, dient je in het bezit te zijn van je begeleiderspas. Vraag deze dus tijdig aan. Je hoeft je begeleiderspas niet mee te nemen als je je rijbewijs bij de gemeente gaat aanvragen.

Auto kopen?

En dan wil je direct je eigen auto kopen. Hoewel je een volwaardig rijbewijs hebt, mag je nog steeds pas vanaf je 18e kun je je auto op je eigen naam zetten. Wil je voor je 18e een eigen auto, dan zal deze tijdelijk op naam van iemand anders (bv je ouders) moeten staan.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.