De rijles

Elke rijinstructeur heeft zijn eigen persoonlijke manier van rijles geven. De basis moet echter goed zijn. Hieronder een aantal punten waar je op kan letten als je rijles krijgt. Gaat een van deze punten niet helemaal naar je zin, bespreek dit dan altijd zo snel mogelijk met je rijinstructeur of je rijschool. Hoe eerder je punten aangeeft waar je niet tevreden over bent, hoe sneller je rijinstructeur of rijschool er iets aan kan doen!

Lesafspraken

Maak duidelijke lesafspraken met je rijinstructeur. Niets is vervelender dan dat je zit te wachten op je rijinstructeur terwijl deze niet komt omdat hij jouw rijles op een andere dag of tijd heeft genoteerd in zijn agenda. Of andersom natuurlijk. Het lijkt heel logisch, maar toch gaat dit geregeld fout. Veel rijscholen gebruiken afsprakenkaarten voor de rijlessen om dit te voorkomen. Je dient deze kaart elke rijles mee te nemen (en ook daar gaat het nog wel eens fout). Steeds meer rijscholen gaan werken met een online rijlesplanner zodat je zelf je afspraken voor rijles kan inzien en ook per e-mail of sms een herinnering krijgt van je geplande rijles.

Gebruik een afsprakenkaart of online rijlesplanner voor het plannen van je rijles Heb je geen leskaart of inzicht in een online planning van je rijlessen, houd dan zelf ook goed je gereden rijlessen bij. Dan kan je je eigen lesadministratie naast die van de rijinstructeur leggen als er bijvoorbeeld onduidelijkheid ontstaat of je wel of niet al uit je rijlespakket bent.

Bij veel rijinstructeurs kun je je rijlessen al een aantal weken vooruit plannen. Dit is prettig! Houd er wel rekening mee dat wanneer je verder vooruit plant, de kans ook groter is dat je rijinstructeur je rijles wel eens moet verzetten. Bijvoorbeeld als hij een datum voor een rijexamen voor een andere kandidaat reserveert op de dag en tijd dat jij rijles zou hebben. Een rijexamen gaat natuurlijk altijd voor op jouw rijles, want de examentijden liggen niet altijd voor het oprapen. Het kan ook gebeuren dat je rijinstructeur je vraagt of je iets eerder of later rijles kan volgen omdat het later blijkt dat jouw rijles lastig aansluit op de rest van de geplande rijlessen die dag.

Halen en brengen van andere cursisten

De meeste rijscholen halen je voor autorijles thuis op. Dit scheelt je tijd, want je hoeft niet eerst naar de rijschool te komen. Dit wordt vaak oneerbiedig “taxi rijden” genoemd. Met andere woorden, je brengt eerst de leerling voor jou naar huis, en daarna pas begint je eigenlijke rijles.

Privé rijles?
Er zijn ook rijscholen bij wie je voor je rijles naar de rijschool moet komen of die hun leerlingen ophalen op een vast punt (bijvoorbeeld een treinstation). Vind je het zelf een voordeel dat er geen andere leerling op de achterbank zit, dan kan je voor een rijschool kiezen die met een vast ophaalpunt werkt.

In feite heb je dus minder effectieve lestijd. Maar is dit wel zo? Heb je een goede rijinstructeur, dan begint je rijles vanaf het moment dat je in de lesauto stapt. Of er nu wel of geen andere leerling op de achterbank zit die je moet wegbrengen. Voor jezelf is het ook een goede test. Ben je meer afgeleid of gespannen als er iemand anders dan je rijinstructeur meerijdt? Dit is ook een uitstekend moment voor het zelfstandig route rijden naar het huis van de andere leerling met navigatie of een clusteropdracht. Zit je zelf achterin tijdens de rijles van een andere cursist, dan kun je hier ook weer van leren. Zie het als een toevoeging op je rijles en let zelf ook actief op. Bedenk hoe je zelf zou handelen in bepaalde verkeerssituaties. Je kunt natuurlijk verveeld naar vrienden gaan zitten sms’en, maar dan gooi je dus eigenlijk gratis lestijd weg!

 

Hoe verder je rijopleiding vordert, hoe belangrijker het is dat je zoveel mogelijk rijdt in het (drukke) examengebied. Woon je zelf buiten de examenplaats en ben je steeds veel tijd van je rijles kwijt met het rijden naar de examenplaats via dezelfde route, vraag je rijinstructeur dan je op te halen op een centraal punt in de examenplaats. Het kost je zelf meer reistijd, maar je rijdt wel de hele rijles in het examengebied. Je moet dan natuurlijk geen leerling hoeven wegbrengen die ook buiten het examengebied woont, want dan heb je er nog niets aan.

Tijdstip van je rijles

Is je rijexamen gepland om 08:00 ’s ochtends, probeer dan ook vooraf een aantal rijlessen te plannen op dit tijdstip. Het verkeersbeeld is om 08:00 over het algemeen genomen een stuk drukker dan om 11:00 's ochtends.

Kun je meestal alleen in de avonduren rijles volgen, probeer dan toch tijd te maken voor rijlessen overdag. Het is helemaal niet erg een paar rijlessen ’s avonds te plannen, maar hoe verder je rijopleiding vordert, hoe belangrijker het is dat je zoveel mogelijk lastige situaties traint. Gezien het rustiger verkeersbeeld in de avonduren kan je onterecht denken dat het je allemaal heel makkelijk af gaat. Er komen helaas nog steeds mensen onvoldoende voorbereid op het rijexamen. Niet omdat ze te weinig rijlessen hebben genomen, maar simpelweg omdat ze in de rijlessen onvoldoende complexe verkeerssituaties hebben kunnen trainen.

Tip
Heb je bijvoorbeeld al een paar rijlessen niet ingevoegd of wil je graag een bepaald kruispunt nog eens oefenen, geef dit dan aan bij je rijinstructeur. Met andere woorden: houd voor jezelf ook je vorderingen goed bij.

Op tijd zijn

Je rijinstructeur verwacht van jou dat je op tijd bent voor je rijles, dus dit mag je ook van je rijinstructeur verwachten. Het kan echter wel eens voorkomen dat hij te laat komt. Rijlessen staan vaak aaneensluitend gepland en hierdoor kan er bijvoorbeeld door drukte op de weg wel eens wat uitloop ontstaan. Is je rijinstructeur 10 minuten of meer te laat, dan moet hij je natuurlijk wel even telefonisch op de hoogte stellen. Komt dit vaker voor, bespreek dit dan direct met je rijinstructeur. Is je rijinstructeur te laat en er staat weer een leerling direct na jou gepland, let er dan wel op dat dat de verloren lestijd een andere rijles wordt ingehaald. Doe dit niet meteen wanneer je rijinstructeur in eerdere rijlessen wel eens wat langer met je is doorgereden en dit niet heeft doorberekend aan je. Ben je zelf te laat, bel dan altijd je rijinstructeur even op. Je zal, zelfs als je het helemaal niet meer redt, meestal wel de volledige prijs van de rijles moeten voldoen.

Vorderingenkaart

Het doel van het gebruik van een vorderingenkaart is dat zowel je rijinstructeur als jij precies kunnen zien hoever je gevorderd bent, wat er de vorige rijles behandeld is en waar deze rijles de nadruk op moet liggen. De ene rijinstructeur gebruikt een hele uitgebreide vorderingenkaart, de andere rijinstructeur heeft aan een paar notities genoeg. Dit laatste is op zich niet erg, zolang het maar voor jullie beiden helder is. Er zijn ook rijinstructeurs die zonder vorderingenkaart werken. Sommige van deze rijinstructeurs geven prima rijles en weten precies wat er de vorige rijles behandeld is en waar je nog aan moet werken (bijvoorbeeld omdat ze niet zoveel leerlingen aannemen). Weet je echter zelf niet goed waar je staat in je rijopleiding en krijg je het idee dat je rijinstructeur maar rondjes met je aan het rijden is zonder een duidelijk lesplan, bespreek dit dan direct met je rijinstructeur en vraag of hij je vorderingen schriftelijk bij kan houden.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.