Hoeveel rijlessen heb je nodig?

Hoeveel rijlessen heb ik nodig voordat ik rijexamen kan doen? Dit wil iedereen natuurlijk graag vooraf weten. Toch is dit voor een rijinstructeur eigenlijk niet precies te zeggen na een intake. Op basis van de resultaten van een intake en zijn ervaring kan hij echter wel een inschatting maken hoeveel rijlessen je ongeveer nodig zal hebben. Houd wel altijd in gedachten dat het een inschatting is, je kunt je sneller of minder snel ontwikkelen dan je rijinstructeur op basis van de intake rijles heeft ingeschat.

Of het gemiddelde aantal rijlessen dat iemand nodig heeft sinds de invoering van het vernieuwde rijexamen in 2008 is gezakt of gestegen is dan ook niet bekend.

Een cursist heeft gemiddeld 40 rijlessen nodig Voor de gemiddelde leerling zijn rijlespakketten van 25 uur rijles dan ook niet reëel. Dit soort aanbiedingen zijn gebaseerd op de snelle leerling. Daar is niets mis mee, zolang je er zelf vooraf maar rekening mee houdt dat je meer rijlessen nodig kunt hebben. Ongeveer ¾ van alle cursisten schat het aantal benodigde rijlessen vooraf (veel) te laag in. Veel rijscholen weten dit en noemen op hun website zeker niet het gemiddelde van meer dan 40 uur rijles. Dat wil je als klant immers niet horen als je zelf eerder aan 25 uur rijles denkt. Zoek dus een rijschool die eerlijk is en niet een die je alleen maar vertelt wat je wilt horen!

Besparen op je rijlessen?

De beste kostenbesparing is meestal niet het kiezen voor de goedkoopste rijschool, maar te kiezen voor een goede rijschool, je lestijd optimaal benutten en zelf je rijlessen voor te bereiden. Vraag je rijinstructeur wat er de volgende rijles behandeld gaat worden, en neem deze onderdelen alvast door in je praktijkboek. Op deze manier haal je veel meer rendement uit je rijlessen waardoor je uiteindelijk kostbare lestijd zal besparen!

Tip
Maak van te voren met je rijschool duidelijke afspraken. Niets is vervelender dan dat je er na de start van je rijopleiding achter komt dat je rijinstructeur helemaal geen tijd heeft om je 2 keer per week rijles te geven.
Duur en frequentie van de rijles
Rijlessen van 1,5 of 2 uur zijn effectiever dan rijlessen van een uurtje of zelfs korter. Rijlessen die langer dan 2 uur duren (zoals bij een spoedopleiding) zijn voor de meeste curisten juist weer minder effectief. Het is na 2 uur moeilijk je concentratie vast te blijven houden en nieuwe informatie op te nemen. Neem ook zeker meerdere malen per week rijles. Bijvoorbeeld 2 x 1,5 uur. Niet alleen heb je dan sneller je rijbewijs, je zal uiteindelijk ook echt minder rijlessen nodig hebben dan wanneer je slechts 1 x per week een uurtje rijles neemt.

Doe op tijd theorie-examen
Stel je theorie-examen niet te lang uit! Ben je onvoldoende bekend met de theorie, dan ga je onzekerder rijden. Bijvoorbeeld als je niet precies weet hoe hard je ergens mag of een voorrangssituatie niet goed herkent. Ook al heb je je theorie-examen gehaald, pak ook dan nog eens je theorieboek erbij om je rijles voor te bereiden of na te lezen hoe de regels zijn in een verkeerssituatie die tijdens je rijles niet goed ging.

Meerijden
Ook van het meerijden met anderen kan je veel leren. Wat doen ze wel of juist niet goed? Maken ze dezelfde beslissing die jij gemaakt zou hebben? Je kunt dit doen als een andere leerling je naar huis brengt (dan heb je ook nog het commentaar van je rijinstructeur erbij) maar bijvoorbeeld ook als je een keer met je ouders of vrienden meerijdt.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.