Rijlespakketten

Laatst bijgewerkt: 18 september 2012
Bij de meeste rijscholen kun je tegenwoordig kiezen voor een rijlespakket. In een dergelijk rijlespakket zitten in ieder geval een aantal rijlessen en een rijexamen. Vaak ook nog een tussentijdse toets, een theorie-examen of een gratis herexamen. Het is voor je rijschool makkelijker het bedrag in 1 keer (of in een paar termijnen) te ontvangen dan elke rijles apart met je af te rekenen. Een ander voordeel voor je rijschool is dat je je examen al betaald hebt. Je zal dus niet zo snel tussentijds stoppen met je rijopleiding of overstappen naar een andere rijschool.

Op rijlespakketten zit dan ook vaak een leuke korting in vergelijking met de losse rijlessen!

rijlespakket in termijnen betalen

Nadelen van een rijlespakket

Je rijlespakket betaal je in principe vooruit. Hieraan zit een zeker risico. Wat doe je als je tijdens je rijopleiding een conflict krijgt met je rijinstructeur? Bijvoorbeeld als hij je vaak te laat ophaalt voor je rijles of rookt in de lesauto? Bij een rijschool met meerdere rijinstructeurs kun je dit vaak op kantoor aangeven en vragen om een andere rijinstructeur. Maar wat als je rijles hebt bij een eenmanszaak of bij een franchisenemer (zelfstandige rijschool die rijdt onder de naam van de overkoepelende organisatie)? Je rijlespakket is betaald, dus je zal je rijopleiding toch af moeten maken bij die rijinstructeur.

Het kan in uitzonderlijke gevallen ook voorkomen dat je rijschool failliet gaat. In de praktijk krijg je dan weinig tot niets terug van het door jou betaalde rijlespakket. Behalve als je rijles hebt bij een BOVAG rijschool, je mag je rijopleiding dan bij een onverhoopt faillissement vervolgen bij een andere BOVAG rijschool bij jou in de buurt.

Je rijinstructeur kan ook zijn licentie verliezen en dan kan er een flinke tijd overheen gaan voordat je rijinstructeur weer in het bezit is van deze licentie.

Zo zijn er nog wel een aantal redenen te bedenken waardoor je achteraf spijt kan krijgen dat je je rijlespakket vooraf geheel hebt betaald.

 
Let op: het BOVAG garantiefonds rijscholen keert sinds 2012 niet meer uit indien jouw rijschool structureel te lage lesprijzen hanteert! De volgende zin is toegevoegd aan de voorwaarden van het BOVAG Garantiefonds:

"Tevens vindt er geen compensatie plaats in het geval de consument een overeenkomst is aangegaan op zodanige voorwaarden, dat het haar redelijkerwijze duidelijk had moeten zijn, dat het gefailleerde BOVAG-lid tegen deze voorwaarden geen rijopleiding kon aanbieden"

Onze tips

De makkelijkste oplossing is natuurlijk gewoon per rijles betalen. Je mist dan wel het prijsvoordeel. Je kunt ook aan je rijschool vragen of je het rijlespakket in een paar termijnen mag betalen. Je lijdt dan veel minder financiële schade mocht de rijschool failliet gaan. Kies je er zelf voor om bij een andere rijschool verder te gaan, dan kan je rijschool je wel houden aan je betalingsverplichting voor het rijlespakket als je hiervoor een lesovereenkomst hebt ondertekend.

Heb je een rijlespakket bij een BOVAG rijschool afgesloten en deze gaat failliet, dan ben je je lesgeld niet kwijt. Je kunt je rijlessen voortzetten bij een andere BOVAG rijschool. Dit is natuurlijk een prima regeling, helemaal omdat je er als klant niets extra voor betaalt! Er wordt wel een beetje de indruk gewekt dat rijscholen bij bosjes failliet gaan. Dit is natuurlijk niet het geval, het blijft een uitzonderlijke situatie. Maar wel een situatie waar je even bij stil moet staan als je vooraf 1800,- voor een rijlespakket naar je rijschool overmaakt!

Tip
Zorg dat je altijd een factuur krijgt voor je rijlespakket waarin ook de inhoud van het rijlespakket is gespecificeerd. Denk aan het aantal uur rijles, wel of geen TTT, wel of geen EV etc. Als het alleen in de lesovereenkomst staat is dit ook prima. Betaal je contant, vraag dan altijd een kwitantie aan je rijinstructeur.

© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.