De rijopleiding in stappen (RIS)

RIS rijopleiding in stappen

In plaats van een reguliere rijopleiding kun je ook kiezen voor de RIS rijopleiding: de Rijopleiding In Stappen. De Rijopleiding in Stappen is ontwikkeld met medewerking van het CBR. De Rijopleiding in Stappen is verdeeld in 4 modules en 39 scripts. In de scripts staan alle handelingen van het autorijden stap voor stap uitgelegd. De Rijopleiding in Stappen is een duidelijke lesmethode waarin je stap voor stap naar je rijexamen toewerkt. Je bereidt elke rijles thuis zelf voor aan de hand van het boek “Rijopleiding in Stappen”. Elke module wordt afgesloten door een toets. De eerste 2 toetsen worden afgenomen door je eigen rijschool (meestal gewoon door je eigen rijinstructeur). De derde toets wordt afgenomen door het CBR. Deze RIS toets kun je vergelijken met de tussentijdse toets. De vierde RIS toets is het eigenlijke rijexamen.

Een rijinstructeur die gecertificeerd is les te geven volgens de Rijopleiding in Stappen, heeft naast zijn basisopleiding een 6-daagse cursus gevolgd en wordt jaarlijks bijgeschoold. Een RIS rijinstructeur wordt jaarlijks in de praktijk getoetst door een RIS begeleider van het CBR. De eisen voor een gewone rijinstructeur zijn inmiddels echter ook flink aangescherpt, ook deze volgen bijscholing!

De ROSO training

rijscholen vergelijken

ROSO staat voor Rijden Onder Specifieke Omstandigheden. De ROSO training is onderdeel van de laatste module van de Rijopleiding in Stappen. In de ROSO training zul je de onbeheersbaarheid van een auto in een aantal situaties zelf ervaren. Bijvoorbeeld als je een noodstop maakt op een nat wegdek of plotseling moet uitwijken. Hoewel de ROSO training een vast onderdeel is van de Rijopleiding in Stappen, is deze niet verplicht! Bij veel rijscholen is de training echter wel een vast onderdeel van het Rijopleiding in Stappen rijlespakket. Bovendien is de training zeer leerzaam en erg leuk om te doen!

De ROSO training is een onderdeel van de rijopleiding in stappen

 

Duurder?

De kosten van je rijopleiding hangen er grotendeels vanaf hoeveel rijlessen je nodig hebt om te slagen. Een RIS rijles kan iets duurder zijn dan een gewone rijles bij een goede rijschool, je instructeur is immers extra gekwalificeerd. Bij de RIS opleiding heb je meer toetsen en is deeltoets 3 bij het CBR verplicht (vergelijkbaar met de TTT). Bovendien volgen veel kandidaten een ROSO training. Hierdoor kunnen de totale kosten van je rijopleiding wat hoger liggen. Of een RIS leerling gemiddeld meer, minder of evenveel rijlessen nodig heeft dan een leerling die een reguliere rijopleiding volgt is niet bekend.

TIP
Ook als je geen RIS opleiding volgt, is het verstandig je rijlessen thuis voor te bereiden aan de hand van een praktijkboek. Je hebt dan minder uitleg nodig in de lesauto en kan onderdelen nog eens nalezen. Een goede investering dus, want uiteindelijk bespaar je hierdoor op je dure rijlessen!

Hoger slagingspercentage?

Het slagingspercentage van de RIS rijexamens ligt hoger dan van het gewone rijexamen. Het gemiddelde slagingspercentage over 2010 van de RIS rijexamens is maar liefst 62,7% Er worden echter veel minder RIS rijexamens afgenomen dan traditionele rijexamens: slechts 7.868 tegenover 186.700! Slechts 4,2% van alle eerste rijexamens is dus een RIS rijexamen! In hoeverre het hogere slagingspercentage alleen te danken is aan de betere rijopleiding is dus niet te zeggen omdat maar een zeer klein aantal cursisten voor een Rijopleiding in Stappen kiest.

Conclusie

De Rijopleiding in Stappen is een uitstekende en gestructureerde rijopleiding, en je maakt zeker een goede keuze als je hiervoor kiest! Goed bekend staande rijscholen die geen Rijopleiding in Stappen aanbieden geven echter ook gestructureerd rijles, werken met vorderingskaarten en laten je je rijles thuis voorbereiden aan de hand van een praktijkboek. Bijna elke rijschool biedt je ook de mogelijkheid een tussentijdse toets te doen waardoor je evenveel toetsmomenten hebt bij het CBR als bij de Rijopleiding in Stappen. Of de Rijopleiding in Stappen voor jou persoonlijk een meerwaarde heeft, kun je dan ook alleen zelf beslissen.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.