Reguliere rijopleiding

Veruit de meeste cursisten kiezen voor een reguliere rijopleiding. Je volgt 1 of meerdere keren per week rijles en je werkt zo naar je rijexamen toe. We raden je aan 2 maal per week rijles te nemen indien je de tijd en de financiële middelen hebt. Heb je maar 1 keer per week een uurtje rijles, dan wordt je rijbewijs halen een erg lang verhaal en is het gevaar groot dat je je motivatie kwijt raakt.

rijscholen vergelijken

Kies je voor rijles in een schakelauto of een automaat Informeer bij je rijschool of je rijlessen kunt nemen van 1,5 of 2 uur. Dit is effectiever dan een rijles van 1 uur of zelfs korter.

Volg je rijopleiding zoveel mogelijk overdag als dit mogelijk is. In het begin is het niet zo erg, maar hoe verder je vordert in je rijopleiding, hoe belangrijker het wordt dat je complexe verkeerssituaties oefent. Een examinator verwacht dat je ook complexe verkeerssituaties zelfstandig en veilig oplost. Omdat je deze verkeerssituaties in de verkeersdrukte overdag vaker tegenkomt dan in de avonduren, zijn je rijlessen overdag waardevoller omdat je in deze rijlessen meer verkeerssituaties kunt trainen.

Schakel of automaat?

De meeste kandidaten kiezen ervoor om rijles te nemen en rijexamen te doen in een auto met een handmatige versnelling. Je mag dan na het behalen van je rijbewijs zowel in een schakelauto als in een automaat rijden. Je kunt er ook voor kiezen alleen je automaat rijbewijs te halen. Je mag dan echter na het behalen van je rijbewijs uitsluitend in een automaat rijden! Dit wordt steeds minder een probleem omdat er steeds meer mensen in een automaat rijden en er ook steeds meer modellen op de markt komen. In Amerika rijdt er bijvoorbeeld praktisch niemand in een schakelauto. Een automaat is meestal wel duurder in aanschaf en in verbruik.

Wil je later toch in een schakelauto rijden, dan zal je opnieuw rijexamen moeten doen bij het CBR.

Heb je relatief veel moeite met autorijden, dan is het nemen van rijles in een automaat een uitkomst. Omdat je je niet meer hoeft te concentreren op het schakelen, kun je al je aandacht bij het verkeer houden. Het brengt meer rust in je autorijden en ook het rijexamen wordt opeens een haalbaar doel.

Niet elke rijschool geeft rijles in een automaat. Merk je tijdens je rijopleiding dat je erg veel moeite hebt met de bediening, en je hebt een rijlespakket, dan is het fijn wanneer je binnen dezelfde rijschool kan overstappen naar de automaat. Het kan wel zijn dat je een toeslag van een paar euro per rijles moet betalen, want rijles in een automaat is meestal duurder dan in een schakelauto. De lesauto met automatische versnelling is voor je rijschool immers over het algemeen duurder in aanschaf en gebruik.

Binnenkort kan je in de rijscholenzoeker van rijbewijsinfo.nl in 1 oogopslag zien bij welke rijschool in jouw regio je terecht kan voor rijles in een automaat.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.