In 10 dagen je rijbewijs!

Spoedopleidingen zijn populair! Je kunt je rijbewijs vele malen sneller halen dan met een reguliere rijopleiding. Een spoedopleiding vraagt echter ook meer van jou als cursist.

Een spoedopleiding is helaas niet voor iedereen geschikt. Ben je een gemiddelde leerling die rond de 40 rijlesuren nodig heeft, dan zit je bij een 10 daagse opleiding (dus 9 dagen rijles en 1 examendag) zo’n 4,5 uur per dag in de lesauto. Dat betekent 4,5 uur opletten, informatie verwerken, nieuwe dingen leren, en luisteren naar je rijinstructeur. Dat is veel op een dag. Rijlessen van maximaal 2 uur achter elkaar zijn voor de meeste cursisten eigenlijk beter, alleen wordt je rijopleiding hierdoor in doorlooptijd weer wat langer.

rijscholen vergelijken

Een spoedopleiding: iets voor jou?

In een intake of intest stelt de rijinstructeur vast wat voor type leerling je bent (snel, gemiddeld, traag) en bepaalt het aantal rijlessen dat je nodig hebt voordat je mag afrijden. Op basis van deze inschatting wordt een planning van de rijlessen gemaakt. Ook bekijkt de rijinstructeur of je wel geschikt bent voor een intensieve spoedopleiding.

In 10 dagen je rijbewijs met een spoedopleiding!

Ook bij een reguliere rijopleiding maakt je rijinstructeur meestal een globale inschatting van het aantal te volgen rijlessen. Bij een spoedopleiding heeft je rijinstructeur echter veel beperktere mogelijkheden deze inschatting tussentijds nog bij te stellen. Heb je meer rijlessen nodig, dan heeft hij hier niet altijd tijd voor omdat er al andere leerlingen gepland staan, en als hij veel te hoog zat met zijn inschatting dan zal niet elke rijinstructeur het aantal rijlessen terugschroeven omdat hij op korte termijn meestal geen andere leerling op die uren meer kan plannen. Je zal het dus in de praktijk vaak moeten doen met een inschatting die een instructeur in een uurtje of 2 moet maken.

Het belangrijkste doel van de intake is dat je een advies krijgt of je wel of niet geschikt bent voor een intensieve spoedopleiding. Er zijn helaas rijscholen die iedereen maar toelaten tot een 10 daagse rijopleiding, ongeacht of een cursist hier wel of niet geschikt voor is. Dit is echter niet altijd geheel aan de rijschool te wijten. Wil je heel graag een 10 daagse rijopleiding volgen en je rijschool raadt het je af, dan ga je wellicht naar een volgende rijschool die alleen kijkt naar de eigen verdiensten en je toelaat tot de spoedopleiding ook al is deze niet voor jou geschikt.

Wees daarom ook eerlijk naar jezelf over je mogelijkheden. Is je rijschool eerlijk naar je en geeft je rijinstructeur aan dat je in plaats van een 10 daagse rijopleiding beter iets langer de tijd kan nemen voor je rijlessen, neem dit advies dan ook ter harte. Dit scheelt je een hoop geld en teleurstelling.

Slagingspercentage spoedopleiding

Is het slagingspercentage bij een spoedopleiding nu hoger of lager dan bij een reguliere rijopleiding? Hierover zijn geen cijfers bekend bij het CBR. Een examinator weet immers niet of jij in 10 dagen bent klaar gestoomd voor het rijexamen of dat je een half jaar lang elke week rijles hebt gehad. Ga ervan uit dat wanneer je een redelijk vlotte leerling bent je evenveel kans hebt om te slagen met een spoedopleiding dan wanneer je een reguliere rijopleiding doet. Ben je een trage leerling, dan is de kans om te slagen met een spoedopleiding een stuk minder dan wanneer je een reguliere rijopleiding zou doen.

 

Priveles of samen met een andere cursist?

Je kunt op 2 manieren je spoedopleiding volgen: duo of solo rijlessen. Duo rijlessen zijn bij een spoedopleiding vrij gebruikelijk. Je wordt gekoppeld aan een andere cursist en je rijdt om en om. Rijdt de andere cursist, dan zit jij achterin en op die manier kan jij weer leren van de andere kandidaat. Zo ben je eigenlijk de hele dag bezig met je rijopleiding. Niet iedereen vindt dit echter prettig en de lesdagen zijn ook wel heel lang op deze manier. Er is weinig tot geen tijd het geleerde te laten bezinken.

Hoeveel lesuren wil je per dag? bespreek dit met je rijinstructeur Je kunt ook voor een rijschool kiezen die je solo rijles geeft, er zit dan niemand achterin (met uitzondering van het eventueel terugbrengen van de leerling voor je). De rijlessen zijn dan wel lang, maar je bent niet de hele dag kwijt. Je hebt dan de rest van de dag om je te ontspannen en je volgende lesdag weer voor te bereiden. Er zijn ook rijscholen die maximaal rijlessen van 2 uur per dag doen bij een spoedopleiding. Hoewel je zo iets langer bezig bent, is dit wel de beste manier. Of je voor een rijschool kiest die duo of solo rijlessen aanbiedt is dus je persoonlijke voorkeur!

Een 10 daagse rijopleiding of zelfs korter heeft dus eigenlijk alleen zin als jij heel gemotiveerd bent, en redelijk snel kunt leren autorijden.

Houd rekening met een wachttijd!

Omdat je relatief veel tijd van een rijinstructeur in beslag neemt in een korte periode, dien je de spoedopleiding (ruim) vooraf te plannen. Helemaal in drukke periodes zoals de schoolvakanties kan er een wachttijd van wel enkele maanden zijn bij populaire rijscholen. Houd er ook rekening mee dat je bij het reserveren van een spoedopleiding meestal direct een aanbetaling moet doen. Een gereserveerde spoedopleiding kan je ook niet zomaar afzeggen, ook niet als je bijvoorbeeld griep hebt! Informeer van te voren bij je rijschool naar de regelingen hieromtrent.

Theorie-examen

Zorg ervoor dat je voor de start van je spoedopleiding geslaagd bent voor het theorie-examen. Je mag immers geen tussentijdse toets of rijexamen afleggen zonder dat je geslaagd bent voor het theorie-examen. Leg jezelf geen extra druk op door nog theorie-examen te moeten doen tijdens je spoedopleiding, je mag dan immers niet zakken! De meeste rijscholen stellen het ook verplicht dat je geslaagd bent voor je theorie-examen voordat je aan een 10 daagse spoedopleiding begint.

Zorg dat je je theorie-examen hebt gehaald voordat je begint met een spoedopleiding

Bereid je rijles thuis voor!

Bij een spoedopleiding is het nog belangrijker om je rijles voor te bereiden dan bij een reguliere opleiding. Bij een reguliere rijopleiding kun je het je nog wel eens veroorloven dat er weinig is blijven hangen van de vorige rijles, bij een spoedopleiding niet, je rijexamen staat immers voor de deur! Gebruik dan ook een praktijkboek tussen de rijlessen door.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.