Brancheorganisaties rijscholen

Een autorijschool kan zich aansluiten bij diverse brancheorganisaties. Meestal wordt het lidmaatschap van deze organisaties duidelijk naar jou als klant gecommuniceerd. Lidmaatschap van een brancheorganisatie vergroot immers de betrouwbaarheid van een rijschool. Maar is dit nu wel zo? Welke organisaties zijn er en wat heb jij er als klant aan dat je rijschool er lid van is?

Veruit de meeste rijscholen zijn bij geen enkele brancheorganisatie aangesloten. Dit geldt ook voor veel goed bekend staande rijscholen.

BOVAG

rijscholen vergelijken

De belangrijkste en bekendste organisatie voor de rijschoolbranche is de BOVAG. Toch is slechts zo’n 15% van alle rijscholen aangesloten bij de BOVAG. Dit zijn vaak wel de grote rijscholen, zodat de BOVAG toch bijna 30 procent van de werkzame personen in de rijschoolbranche vertegenwoordigt (bron: BOVAG rijscholen in cijfers; 2008).

Bovag rijscholen Op de BOVAG website lees je dat je voor een BOVAG rijschool moet kiezen vanwege de deskundige rijinstructeurs, goed onderhouden lesauto’s, inzicht in je vorderingen, een betrouwbare lesovereenkomst en een goed slagingspercentage. Kortom, zaken die elke professionele rijschool standaard op orde heeft. Of de rijschool nu wel of geen BOVAG lid is. Het grote merendeel van de rijscholen is geen lid, en deze hebben echt niet allemaal slechte rijinstructeurs, oude lesauto’s en een slagingspercentage dat ver onder het gemiddelde ligt. Sterker nog, volgens de slagingspercentages die het CBR publiceert zijn er ook BOVAG rijscholen met een slagingspercentage dat ver onder het gemiddelde van de examenplaats ligt! Dit kan meerdere oorzaken hebben en hoeft helemaal niet betekenen dat je met een slechte rijschool te maken hebt, maar het is dan ook niet correct om klanten te lokken met een goed slagingspercentage terwijl dit niet voor alle leden geldt.

De BOVAG rijscholen adverteren ook veel met de “BOVAG garantieregeling rijscholen”. Dit houdt in dat wanneer je een rijlespakket vooruit hebt betaald, je je geld niet kwijt bent als je rijschool onverhoopt failliet gaat. Je kunt je rijlessen dan vervolgen bij een andere BOVAG rijschool bij jou in de buurt. Dit gaat echter niet op wanneer jouw rijschool structureel te lage lesprijzen hanteert. Rijscholen vallen echter niet bij bosjes om zoals soms ten onrechte wordt gesuggereerd, maar het is zeker iets waar je even bij stil moet staan als je een groot bedrag voor je autorijlessen en praktijkexamen vooraf aan je rijschool betaalt. Gaat een rijschool toch failliet, dan ben je veelal je geld kwijt als je rijschool niet is aangesloten bij de BOVAG.

Let op: het BOVAG garantiefonds keert sinds 2012 niet meer uit indien jouw rijschool structureel te lage lesprijzen hanteert! De volgende zin is toegevoegd aan de voorwaarden van het BOVAG Garantiefonds:

"Tevens vindt er geen compensatie plaats in het geval de consument een overeenkomst is aangegaan op zodanige voorwaarden, dat het haar redelijkerwijze duidelijk had moeten zijn, dat het gefailleerde BOVAG-lid tegen deze voorwaarden geen rijopleiding kon aanbieden"

Daarnaast kun je je in geval van zeer ernstige problemen met je rijschool wenden tot de Geschillencommissie Rijopleidingen indien je rijschool lid is van de BOVAG.

Spreek een proefles of intake af bij een rijschool waar jij een goed gevoel bij hebt (wel of geen BOVAG rijschool) en maak je eigen keuze! Een BOVAG rijschool is niet altijd beter dan een niet-BOVAG rijschool en vice versa. Kijk bij onze tips waar je allemaal op kan letten bij het kiezen van je rijschool.

FAM verkeersscholen

Naast de BOVAG is de FAM (Federatie Autorijschool Management) een bekende organisatie in de rijschoolbranche. Rijscholen die lid zijn van de FAM laten dit vaak duidelijk zien op hun website en/of in hun andere reclame uitingen. Er zijn echter nog minder rijscholen bij de FAM aangesloten dan bij de BOVAG. Op de website van de FAM tellen wij nog geen 25 rijscholen (2010). Uitgaande van 5000 rijscholen in Nederland dus slechts een half procent van alle rijscholen!

FAM verkeerscholen De FAM stelt zich tot doel de hoogste kwaliteit aan theorie- en rijopleidingen te garanderen. Dit doet de FAM door het ondersteunen van de aangesloten rijscholen op diverse vlakken zoals lesmethodes, management en de bewaking van de kwaliteit van de medewerkers. Uit de website wordt echter niet duidelijk of bij de FAM aangesloten rijscholen aan bepaalde (kwalitatieve) voorwaarden moeten voldoen en zo ja, wat deze voorwaarden dan zijn.
Een lidmaatschap van de FAM is natuurlijk nooit verkeerd, maar gezien bovenstaande kan je het eigenlijk ook niet zien als kwaliteitskeurmerk. Als klant heb je immers geen idee van de voordelen van een FAM rijschool ten opzichte van een rijschool die geen lid is van de FAM.

 

SRB

SRB staat voor Stichting Rijschool Belang. Met bijna 1250 leden zijn ze de grootste organisatie in de rijschoolbranche. Maar wat is het SRB? Het is in ieder geval geen kwaliteitskeurmerk, hoewel het logo met de tekst “SRB erkende rijschool” wel betrouwbaarheid uitstraalt naar potentiële klanten.

SRB erkende rijschool Wat houdt deze “erkenning” precies in? Aangesloten rijscholen zijn verplicht deel te nemen in het verzekeringscollectief van het SRB. Interessant voor rijscholen is dat ze tegen commissie ook autoverzekeringen aan hun (oud) leerlingen kunnen verkopen. Kortom, het is eigenlijk niet veel meer dan een collectieve verzekering waarbij rijscholen zelf korting krijgen en ook nog wat extra’s kunnen verdienen door een autoverzekering te verkopen aan oud cursisten. Daarnaast

De overige voorwaarden voor een rijschool om geaccepteerd te worden als lid van de SRB zijn vrij standaard, zoals de inschrijving bij de KvK en het CBR. Dit kan je als klant natuurlijk ook zelf controleren.

Indien een rijschool is aangesloten bij het SRB is dit natuurlijk prima. De verzekering die zij bieden voor autorijscholen is prima in orde. De SRB vind een positieve uitstraling van de rijschoolbranche belangrijk, daarom kan je als leerling van een SRB rijschool de SRB vragen te bemiddelen bij een eventueel conflict tussen jou en je rijschool. Of een rijschool lid is van het SRB zegt echter helemaal niets over de kwaliteit van deze rijschool!

VRB

VRB staat voor Vereniging Rijschool Belangen. In tegenstelling tot het SRB wat primair een inkooporganisatie is, is het VRB een echte belangenorganisatie voor de rijschoolbranche. De VRB wil bijvoorbeeld het vak rijinstructeur onder zware beroepen scharen, zodat een rijinstructeur (in loondienst!) niet hoeft door te werken tot zijn 67e. Ook maakt de VRB zich sterk om het BTW tarief voor rijlessen te verlagen van 19% naar 6%

Ook hier geldt wederom: als een rijschool een logo van de VRB op zijn website heeft staan is dit geen kwaliteitskeurmerk.

ANWB

De ANWB is geen keurmerk voor rijscholen maar wordt door consumenten vaak wel zo gezien vanwege de bekendheid en uitstraling van de ANWB. De ANWB rijopleiding is echter een commerciële organisatie en de ANWB werkt hiervoor samen met verschillende zelfstandige rijscholen in Nederland. Dit zijn veelal de grotere rijscholen en deze geven vaak ook nog rijles onder hun eigen naam. Het merk ANWB is echter ijzersterk en staat garant voor een continue toestroom aan cursisten. De rijscholen gebruiken wel de naam van de ANWB maar bepalen zelf hun lesprijzen. Hetzelfde rijlespakket kan bij de ene ANWB rijschool goedkoper zijn dan bij de andere ANWB rijschool.

ANWB rijschool De ANWB rijopleiding is in het bijzonder bekend vanwege de 10 daagse rijopleiding. Bij veel kleinere lokale rijscholen behoort een spoedopleiding vaak ook tot de mogelijkheden, dus zeker waard om ook daar even te informeren!
De naam ANWB rijopleiding is dus duidelijk geen kwaliteitskeurmerk. Als rijschool kan je je niet aansluiten bij de ANWB als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Leuk detail: een aantal bekende ANWB rijscholen zijn geen BOVAG lid!

SEAN rijscholen

SEAN staat voor Stichting Erkenning Auto/motorrijscholen Nederland. De SEAN claimt een onafhankelijk instituut te zijn dat rijscholen die aan de juiste criteria voldoen een landelijke erkenning geeft. De SEAN promoot de bij hun aangesloten rijscholen en de rijscholen mogen het logo van de SEAN gebruiken in hun communicatie naar klanten.

Stichting Erkende Keur Rijscholen De juiste criteria van de SEAN gaan echter niet verder dan of de rijschool staat in geschreven bij de Kamer van Koophandel en het CBR en of de rijinstructeur gecertificeerd is. Je mag van elke rijschool verwachten dat deze aan deze criteria voldoet. Er zijn inderdaad rijscholen die niet aan deze basis criteria voldoen en de boel oplichten, maar dit kan je ook zelf heel makkelijk controleren via de website van het CBR en van de Kamer van Koophandel.
Het bestuur van de SEAN bestaat vreemd genoeg uit rijschoolhouders, dus we mogen vraagtekens zetten bij de onafhankelijkheid van deze organisatie. Qua ledenaantal komt de SEAN bij lange na niet in de buurt van de BOVAG, dus meer een marketingtool dan een organisatie waar je als klant echt iets aan hebt.

ABAN

Een aantal rijscholen hebben nog op hun website staan dat ze lid zijn van de ABAN (Algemene Bond Auto- en Motorrijschoolondernemers in Nederland). Deze organisatie bestaat echter niet meer.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.