Hoe vind je een goede rijschool?

In Nederland staan eind 2012 7867 rijscholen ingeschreven bij het CBR. Deze rijscholen zijn niet allemaal actief. Deze rijscholen zijn al dan niet aangesloten bij brancheorganisaties zoals de BOVAG, KNMV, SRB, of FAM. De ene rijschool vraagt €35,- voor 60 minuten rijles, de andere rijschool €48,- Je kunt beginnen op een verkeersoefenterrein, in de rijsimulator of gewoon op de openbare weg. De slagingspercentages van de rijscholen lopen uiteen, maar is een rijschool met een hoog slagingspercentage automatisch een goede rijschool? Kortom, je ziet door de bomen het bos niet meer. Hoe vind je nu een echte goede rijschool?

rijscholen vergelijken

Een goede rijschool zoeken

Hoe vind je een goede rijschool? Je kunt op meerdere manieren een goede rijschool vinden. Via een advertentie in de krant, op internet of op aanraden van een vriend of vriendin. Internet is natuurlijk een uitstekend middel om een goede rijschool te vinden. Binnenkort kun je op Rijbewijsinfo.nl ook de pagina’s van de beste rijscholen bij jou in de buurt bezoeken. Er staat voor jou ongetwijfeld een goede rijschool tussen!

Belangrijk voor een goede rijschool is natuurlijk ook de mond tot mond reclame. Ben je op zoek naar een goede rijschool, informeer dan eens bij je vrienden waar zij rijles volgen en of ze tevreden zijn over hun rijschool en rijinstructeur. Voor rijscholen die enorm stunten met de de lesprijzen, is mond tot mond reclame minder belangrijk, aangezien deze rijscholen vooral klanten trekken door de lesprijzen ver onder het gemiddelde te houden. Dit betekent echter niet dat jij als klant aan het eind van je rijopleiding echt goedkoper uit bent! Wil je rijles volgen bij een goede rijschool, dan betaal je meestal iets meer. Maar investeer je in een goede rijopleiding, dan bespaar je uiteindelijk ook op het aantal rijlessen dat je nodig hebt om te slagen, en ben je vaak zelfs goedkoper uit! Bovendien heb je bij een goede rijschool meer plezier in je rijopleiding!

Let op: rijlessen zijn geen product waarvan je alleen op prijs een vergelijking kunt maken! Goedkoop betekent niet altijd goed. Rijlessen zijn een dienst welke door de ene rijschool beter wordt geleverd dan door de andere rijschool! Kies dus voor een goede rijschool!
We raden je aan eerst een rijschool te bellen of te mailen voor informatie. Word je netjes te woord gestaan of krijg je snel antwoord op je mail? Je eerste indruk van een rijschool is erg belangrijk! Spreek vervolgens een vrijblijvende intake of een proefles af bij de rijschool van jouw keuze. Neem de lesovereenkomst na de intake rijles mee naar huis zodat je deze rustig door kunt lezen en geef deze de volgende rijles terug aan je rijinstructeur. Houd zelf ook een door jullie beiden getekend exemplaar. Laat je dus niet verleiden direct al te tekenen voor een rijlespakket!

Waar kun je op letten bij het kiezen van een goede rijschool?

Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen en zaken waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar een goede rijschool:

 • Volg je liever rijles bij een eenmanszaak of bij een wat grotere rijschool met meerdere rijinstructeurs?
 • Wil je een reguliere rijopleiding volgen? Of ben je meer geïnteresseerd in een spoedopleiding, een RIS opleiding of zoek je een faalangst instructeur? Niet elke rijschool verzorgt elk type rijopleiding en niet alle rijscholen hebben gespecialiseerde rijinstructeurs.
 • Wil je voor de rijlessen thuis opgehaald worden, of zoek je een rijschool waar de rijlessen starten vanaf een centraal punt zodat er nooit andere leerlingen meerijden tijdens jouw rijles?
 • Zijn de vermelden tarieven op de website van je rijschool per 60 minuten? Wanneer de tarieven op basis van bijvoorbeeld 50 minuten zijn, reken dit dan wel om zodat je een goede vergelijking kunt maken tussen de rijscholen van je keuze.
 • Zoek je een rijschool die ook theorieles geeft of bereid je je via zelfstudie net zo makkelijk voor op het theorie-examen/autorijbewijs/rijbewijs/
 • Vind je het belangrijk dat de rijschool is aangesloten bij een brancheorganisatie?
 • Wil je een vaste rijinstructeur, of vind je het niet erg als er af en toe gewisseld wordt van rijinstructeur?
 • Hoe veel keer per week wil je rijles volgen? En hoe lang wil je achter elkaar rijles? Indien je uitgaat van het advies van 2 x 1,5 uur rijles per week, informeer dan vooraf bij je rijschool of hier ruimte voor is op de door jou gewenste dagen.
 • Er zijn meer mannelijke dan vrouwelijke rijinstructeurs, dus heb je een specifieke voorkeur voor een vrouwelijke rijinstructeur, neem dit dan mee met je keuze voor een rijschool.
 • Vind je het belangrijk dat je rijschool opvang kan regelen als je rijinstructeur een keer ziek of met vakantie is? Of vind je het niet zo erg om in zo’n geval een rijles over te slaan?
 • Wat is het slagingspercentage van je rijschool? Let op: volg je rijles bij een rijschool met meer dan 1 rijinstructeur, dan is dit het gemiddelde slagingspercentage van alle rijinstructeurs van die rijschool. De ene rijinstructeur kan veel betere resultaten hebben dan de andere rijinstructeur.
 • Indien je een rijles moet verzetten of afzeggen, hoe lang van te voren moet je dit bij je rijschool aangeven? Het doorbetalen van een rijles die je te kort van te voren afzegt is normaal, echter is bij de ene rijschool de termijn 24 uur, en bij de andere rijschool 72 uur.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.