Het theorie-examen auto

Je dient eerst te slagen voor het theorie-examen auto voordat je een tussentijdse toets of rijexamen mag afleggen. Het theorie-examen auto duurt ongeveer 45 minuten, inclusief de uitleg vooraf. Je dient een half uur voor aanvang van het theorie-examen auto in het CBR examencentrum aanwezig te zijn.

Het theorie-examen auto bestaat uit 3 onderdelen:

1. Gevaarherkenning (25 vragen)
2. Regelgeving (30 vragen)
3. Verkeersinzicht (10 vragen)

Het theorie-examen wordt klassikaal afgenomen in 1 van de theorie-examencentra van het CBR. Je kunt klassikaal theorie-examen doen in het Nederlands, Engels en Turks.

Theorie-examen: wat neem je mee?

Naar je theorie-examen dien je je legitimatiebewijs mee te nemen Naar het theorie-examen auto dien je een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Een pasfoto meenemen naar je theorie-examen is niet meer nodig. De uitslag van je theorie-examen wordt elektronisch vastgelegd,, dus je krijgt ook geen theoriecertificaat meer mee. Het is niet verplicht de bevestiging van je theorie-examen (oproepkaart) mee te nemen, maar wel praktisch. Alle gegevens mbt je theorie-examen (examentijd en -datum, adres en wat mee te nemen) staan hierop.

Je bent dus alleen verplicht een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar je theorie-examen.

Individueel theorie-examen auto?

Je komt in aanmerking voor een individueel theorie-examen auto wanneer je moeite hebt met een klassikaal theorie-examen (slechthorend, dyslectisch, leerproblemen, faalangst ed) of wanneer je een andere taal spreekt dan Nederlands, Engels of Turks. In dat geval dien je zelf een tolk mee te nemen naar het individuele theorie-examen die de vragen en antwoorden voor jou vertaalt. De tolk dient aangesloten te zijn bij bureau TolkenNet. De kosten voor het inhuren van de tolk bedragen €169,- Deze kosten komen dus bovenop de kosten die je rijschool in rekening brengt voor een individueel theorie-examen. Je dient de tolk minimaal 2 weken van te voren zelf te reserveren via TolkenNet.

Indien zonder tolk naar je theorie-examen komt, je tolk geen geldig legitimatiebewijs bij zich heeft of niet is aangesloten bij TolkenNet gaat je theorie-examen niet door. Het individuele theorie-examen wordt ook niet alsnog in het Nederlands afgenomen. Je krijgt geen restitutie van de kosten van het theorie-examen van het CBR.

Een individieel theorie-examen is identiek aan een klassikaal theorie-examen auto. Je hebt alleen geen tijdsdruk, en indien een vraag je niet helemaal duidelijk is, kan je verduidelijking vragen aan de examinator die het theorie-examen afneemt.

 

Ben je geslaagd voor je theorie-examen?

Regelgeving en verkeersinzicht worden in de beoordeling van het theorie-examen als 1 onderdeel meegenomen. Van de in totaal 40 theorievragen dien je er minimaal 35 goed te beantwoorden. Daarnaast dien je van het onderdeel gevaarherkenning 13 van de 25 vragen goed te beantwoorden.

Geldigheid uitslag theorie-examen
Slaag je voor het theorie-examen, dan blijft deze uitslag 1,5 jaar geldig. Dit betekent dat je binnen 1,5 jaar na het halen van je theorie-examen moet slagen voor je rijexamen. Lukt dit niet, dan zal je opnieuw theorie-examen moeten doen.

Gezakt voor je theorie-examen?

Na het theorie-examen krijg je het uitslagformulier mee. Hierop kan je zien hoeveel vragen van je theorie-examen je fout, te laat of helemaal niet hebt beantwoord, gegroepeerd per examenonderwerp. Je kunt hier dus niet zien welke specifieke theorievragen je fout had, en wat dan wel het goede antwoord had moeten zijn.

Je moet nu weer opnieuw een theorie-examen reserveren. Houd hierbij rekening met een wachttijd. Plan je theorie-examen dan ook niet te laat in je rijopleiding. Doe je dit wel, dan loop je het risico niet op tijd voor je rijexamen in het bezit te zijn van een voldoende uitslag voor je theorie-examen.

Gezakt voor het theorie-examen auto


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.