Theorie-examen auto: kosten en reserveren

De kosten van het theorie-examen bedragen €25,55 De toeslag voor een klassikaal theorie-examen in het Engels bedraagt €5,50 Vanaf 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk klassikaal theorie-examen te doen in het Turks.
Je kunt je theorie-examen reserveren via de reserveringswebsite van het CBR. Om je theorie-examen aan te vragen heb je een DigiD nodig. De aanvraag van een DigiD is gratis en duurt ongeveer 5 werkdagen.

Je kunt je reservering voor je theorie-examen vrij verzetten tot een week voor de examendatum. Binnen een week kan de reservering voor je theorie-examen, wanneer hier mogelijkheden voor zijn, alleen worden vervroegd. Je theorie-examen geheel annuleren zonder dringende noodzaak kan niet. Heb je wel een dringende noodzaak (overlijden naast familielid, medische reden of militaire uitzending), dan kun je dit restitutieformulier gebruiken om je geld voor het theorie-examen terug te vragen bij het CBR. Het CBR rekent wel €5,50 aan administratiekosten.

Let op:
Reserveer je je theorie-examen via je rijschool of via een commerciele reserveringswebsite, dan heb je beperktere mogelijkheden de datum van je theorie-examen te verzetten. Als er een plek beschikbaar is, kun je de datum van je theorie-examen alleen vervroegen (dus niet uitstellen!). Lukt dit niet, dan kan je rijschool nog proberen de datum van je theorie-examen terug te plaatsen bij de beschikbare capaciteit zodat iemand anders deze datum kan reserveren. NB: je hebt geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt!
Je kunt je theorie-examen ook via je rijschool reserveren. Voor het reserveren van je theorie-examen, brengt je rijschool meestal wel extra kosten in rekening, het is voor je rijschool immers extra werk. Het kan ook zijn dat je theorie-examen bij je rijlespakket is inbegrepen.

Via de reserveringswebsite van het CBR kun je je theorie-examen alleen betalen met iDeal. Reserveer je je theorie-examen via je rijschool, dan kun je veelal contant of per overschrijving betalen. Er zijn naast de officiële website van het CBR ook commerciële websites waar je een theorie-examen kunt reserveren. Deze websites verdienen geld aan jouw reservering voor het theorie-examen en vragen meestal bedragen tussen de €35,- en €50,- per theorie-examen. Ons advies: reserveer je theorie-examen dus altijd via de officiele reserveringswebsite van het CBR of via je eigen rijschool.

Kosten individueel theorie-examen

De extra kosten voor een individueel examen bedragen €57,45 Een individueel theorie-examen kun je uitsluitend reserveren via je rijschool. Omdat de aanvraag van een individueel theorie-examen meer tijd in beslag neemt dan de aanvraag van een klassikaal theorie-examen, zijn de reserveringskosten van de rijschool meestal nog iets hoger dan bij een klassikaal theorie-examen. Doe je individueel theorie-examen in een andere taal, dan komen hier ook nog de kosten voor een verplichte tolk bij (€169,-).

Voor een individueel theorie-examen betaal je een toeslag De wachttijd voor een individueel theorie-examen is in de regel langer dan voor een klassikaal theorie-examen. Vraag een individueel theorie-examen dus voor, of zo snel mogelijk na, de start van je rijopleiding aan.

In bepaalde uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat je restitutie krijgt van de extra kosten voor een individueel theorie-examen. Bijvoorbeeld als je slechthorend bent. Je vult dan na je theorie-examen een restitutieformulier in op het examencentrum. Je kunt bij het CBR of bij je rijschool van te voren informeren of je in aanmerking komt voor een teruggave van de extra kosten van een individueel theorie-examen.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.