Vooropleiding rijinstructeur

Je kunt direct met de opleiding tot rijinstructeur beginnen als je een diploma hebt van het VMBO, de Mavo of hoger. Ook als je een overgangsrapport hebt van 3 naar 4 Havo terwijl je de Havo niet hebt afgemaakt, mag je direct instromen in de opleiding tot rijinstructeur categorie B.

Heb je je diploma in het buitenland behaald, dan ben je verplicht dit diploma te laten waarderen door het IDW

Om te starten met de opleiding tot rijinstructeur dien je uiteraard wel in het bezit te zijn van rijbewijs B.

Geschiktheidstest

Ben je niet in het bezit van het juiste schooldiploma maar je wilt toch heel graag rijinstructeur worden, dan is hiervoor toch een mogelijkheid! Je kunt namelijk eerst een geschikheidstest afleggen bij het IBKI. Het IBKI is het exameninstituut voor rijinstructeur. Leg je deze test met goed gevolg af, dan kun je ook starten met de opleiding tot rijinstructeur.

De test bestaat uit 3 onderdelen: beroepscompententie (vragen die vaststellen of jij over de juiste eigenschappen en vaardigheden bezit om rijinstructeur te worden), taalvaardigheid en casusvragen (je krijgt situaties uit de beroepspraktijk voorgelegd en er wordt door middel van vragen getoetst hoe je hier mee om zou gaan).

Je dient voor alle 3 de onderdelen een voldoende te scoren. Ben je gezakt, dan kun je je weer aanmelden voor een nieuwe geschiktheidstest.

De geschiktheidstest duurt 90 minuten en kost €115,-

Beroepskeuzetest

Indien je wel over de juiste vooropleiding beschikt, maar nog twijfelt of het vak rijinstructeur echt wel iets voor je is, dan kun je bij verschillende opleidingsinstituten voor rijinstructeurs een beroepskeuzetest doen. Wil je hier gebruik van maken, informeer dan of zo’n test mogelijk is bij het opleidingsinstituut van jouw keuze. De inhoud van de beroepskeuzetest en de kosten kunnen per opleidingsinstituut verschillen.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.