Examen AVB: het motorexamen voertuigbeheersing

Ter voorbereiding op je examen AVB (examen voertuigbeheersing), leer je tijdens je motorrijlessen 12 motoroefeningen. Een uitgebreid overzicht van de motoroefeningen voor het examen AVB kun je vinden in deze CBR folder.

Bij je examen AVB worden er 7 van deze 12 motoroefeningen getoetst. De motoroefeningen die in ieder geval getoetst worden tijdens het examen AVB zijn:

  • Lopend achteruit parkeren
  • Langzame slalom
  • Uitwijkoefening
  • Noodstop

Van de overige motoroefeningen kiest de examinator van het CBR er tijdens het examen AVB 3 uit. Je mag elke oefening die je niet goed uitvoert 1 maal herkansen.

Kledingeisen bij het examen AVB

Tijdens je examen AVB zijn een goedgekeurde motorhelm, motorhandschoenen en stevige schoenen die je enkel bedekken verplicht. Kom je dus op gympen naar het examen AVB, dan gaat je examen AVB niet door! De kosten voor het examen AVB ben je dan wel kwijt.

Een goede motorrijschool zal naast de verplichte motorhelm en handschoenen ook zorgen voor een goede motorjas en motorbroek. Hiermee maak je natuurlijk een veel betere indruk bij de examinator dan wanneer je in je spijkerbroek op het examen AVB verschijnt. Uiteraard mag je ook zelf voor je eigen motorkleding zorgen.

Waar kun je examen AVB doen?

Examen AVB op een motoroefenterrein Je doet examen AVB op een van de door het CBR geselecteerde motoroefenterreinen. Niet in elke examenplaats is zo’n motoroefenterrein beschikbaar, dus het kan zijn dat je een stuk moet rijden naar de locatie waar je examen AVB wordt afgenomen. Bij de meeste rijscholen zal je samen met je rijinstructeur en eventueel nog een andere motorleerling op de motor naar de examenlocatie toe rijden vanuit de motorrijschool.

Aangekomen bij het CBR motoroefenterrein kun je meestal nog wel even oefenen voordat je zelf examen AVB moet doen. Dit, en de rit naar de examenlocatie toe, is wel lestijd. Dit rekent je motorrijschool apart met je af of het wordt in de kosten voor het examen AVB meegenomen.

Heb je motorrijles je bij een motorrijschool met een eigen motoroefenterrein, dan wordt je examen AVB meestal daar afgenomen.

Wanneer ben je geslaagd voor het examen AVB?

Je bent geslaagd voor het examen AVB als je van de 7 motoroefeningen 5 oefeningen voldoende uitvoert. 2 oefeningen mogen onvoldoende zijn. Deze onvoldoende uitgevoerde oefeningen mogen echter niet in hetzelfde cluster zitten! Dus voer je bijvoorbeeld 2 langzame oefeningen onvoldoende uit, en heb je in totaal wel 5 oefeningen goed, dan ben je dus niet geslaagd voor je examen AVB!


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.