Examen AVB en AVD aanvragen

Je examen AVB of AVD vraag je aan via je rijinstructeur of je motorrijschool. Je motorrijschool vraagt je examen vervolgens aan via het online reserveringsysteem van het CBR.

Wachttijden AVB en AVD

De wachttijden voor een motorexamen kunnen per motorrijschool verschillen. Dit komt omdat motorrijscholen vooraf examendata kunnen inkopen via het reserveringssysteem van het CBR zonder dat hieraan een examenkandidaat is gekoppeld. Dit bevordert de flexibiliteit voor de motorrijsscholen en kandidaten. Kleine motorrijscholen zijn hier helaas wel enigzins bij in het nadeel, omdat deze niet snel examendata zullen inkopen zonder zekerheid te hebben dat er een kandidaat is voor het examen. Hoe lang motorrijscholen nog de mogelijkheid blijven houden om vooraf examendata in te kopen en op wachttijden voor de praktijkexamens kunnen concurreren met andere motorrijscholen, is niet bekend.

Voor rijexamens categorie B is dit al aangepast, zodat je bij elke rijschool ongeveer dezelfde wachttijd hebt. Zodra dit voor motorrijscholen ook gaat gelden, lees je dit uiteraard op Rijbewijsinfo.nl!

Houd rekening met een wachttijd van enkele weken voor zowel het examen AVB en AVD. In het hoogseizoen van april t/m september kan dit nog wel eens oplopen. Dit heeft niet alleen te maken met de wachttijd bij het CBR, maar natuurlijk ook met de beschikbaarheid van je motorinstructeur. Informeer dus tijdig bij je motorrijschool over de wachttijden voor de motorrijlessen en de rijexamens.

Wil je snel je motorrijbewijs halen, dan kun je je motorrijschool vragen je examen AVB en je examen AVD kort na elkaar te plannen. Zak je echter voor het examen AVB en je kan niet op tijd herexamen doen, dan mag je geen examen AVD afleggen. Dit is je eigen risico en de meeste motorrijscholen zullen je dan ook 100% kosten doorberekenen. Het veiligst is dan ook ervoor te zorgen dat je eerst in het bezit bent van een voldoende uitslag voor je theorie-examen en je examen AVB voordat je je examen AVD reserveert bij je rijschool.

 

Wat heeft je rijschool nodig voor je examenaanvraag?

Je rijschool heeft voordat ze de aanvraag voor je examen AVD kunnen doen de volgende gegevens van je nodig:

  • Persoonlijke gegevens (minimaal je geboortedatum en je BSN)
  • Een ingevulde eigen verklaring (dit kun je door je rijschool laten doen, of zelf regelen via mijn.cbr.nl)

Voor de aanvraag van een examen AVB is een geaccordeerde eigen verklaring nog niet nodig.

Hoewel het niet verplicht is, raden we je sterk aan je theoriecertificaat te halen voordat je een datum voor je examen AVD plant. Mocht je zakken voor je theorie-examen, dan is er namelijk geen garantie dat je binnen een paar dagen opnieuw examen kan doen, het kan ook 2 weken duren!

Het theoriecertificaat dient in ieder geval in je bezit te zijn als je examen AVD gaat doen. Je hebt nog geen theoriecertificaat nodig als je examen AVB gaat doen, mits je in het bezit bent van een geldig autorijbewijs.

Dagen en tijden motorexamens

Aanvragen examen AVB en AVD

De examens AVB en AVD worden doordeweeks tijdens kantooruren afgenomen door een examinator van het CBR. In drukke tijden kan het wel eens voorkomen dat het CBR extra capaciteit inzet op zaterdag. In sommige regio’s was het in 2009 ook mogelijk om ’s avonds AVB examen te doen. Het zijn echter noodmaatregelen om de druk van de wachttijden in het hoogseizoen af te halen.

Vanwege het feit dat het CBR het examenterrein voor de AVB examens moet huren, worden deze examens zoveel mogelijk geclusterd om de kosten te drukken. Het kan dus zijn dat er in jouw regio maar 1 vaste examendag per week is voor het examen AVB.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.