Hoeveel motorrijlessen heb je nodig?

Hoeveel motorrijlessen heb je nodig om je motorrijbewijs te halen? Dit wil elke cursist graag van te voren weten om zo een inschatting van tijd en kosten te kunnen maken. Om een persoonlijk advies te krijgen, zal je eerst een intake motorrijlesmoeten doen bij een motorrijschool.

Er zijn geen officiële cijfers bekend van het gemiddeld aantal motorrijlessen dat iemand nodig heeft. Rijbewijsinfo.nl heeft nagevraagd bij een aantal motorrijscholen hoeveel motorrijlessen iemand gemiddeld nodig heeft, en hier komt het volgende uit:

  • Zeer snelle leerling (schakelervaring) 6-8 uur
  • Snelle leerling 8-12 uur
  • Gemiddelde leerling 12-18 uur
  • Trage leerling 18+ uur

NB: dit zijn alleen de benodigde motorrijlessen voor het examen voertuigbeheersing!

De laatste groep is het lastigst. Meer dan 16 uur motorrijles kunnen bijvoorbeeld 22 motorrijlessen zijn, maar ook 50 uur motorrijles! Bijvoorbeeld als je angst hebt om de motor goed af te schuinen of om een krachtige remming te maken.

Bovenop deze lesuren komen nog eens de motorrijlessen die je nodig hebt voor het examen verkeersdeelneming. De praktijk leert dat cursisten deze lesuren voor zichzelf nogal eens te laag inschatten. Houd er rekening mee dat, ook al heb je al jaren een autorijbewijs, je als redelijke snelle tot gemiddelde leerling toch al gauw tussen de 8 en 14 uur motorrijles nodig hebt voor het examen verkeersdeelneming. Ook hier geldt: snelle leerlingen zitten hieronder, maar heb je er meer moeite mee of geen autorijbewijs, dan kan het aantal motorrijlessen ook een stuk hoger liggen!


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.