Intake motorrijles: maak kennis met je motorrijschool

Wil je beginnen met motorrijles, dan adviseren we je aan het begin van je motoropleiding een intake motorrijles (proefles) te doen. Het doel van de intake motorrijles is vast te stellen wat voor type leerling je bent, zodat je rijinstructeur je een advies kan geven over het vervolg van je motoropleiding. Een inschatting van het aantal benodigde uren motorrijles hoort hierbij. Voor jou is de intake motorrijles een uitstekende manier om kennis te maken met je motorrijschool en je rijinstructeur. Na een intake motorrijles zit je nog nergens aan vast, dus je kunt nog makkelijk besluiten toch voor een andere motorrijschool te kiezen als de intake motorrijles niet goed bevalt.

De intake motorrijles

Bij autorijles word je thuis opgehaald, bij motorrijles dien je zelf naar de motorrijschool te komen. Wees op tijd voor je intake motorrijles, zodat je tijd hebt je rustig even om te kleden voordat je eerste motorrijles begint. Een goede motorrijschool zal alle motorkleding (muv schoenen) gratis beschikbaar stellen. Er zijn ook motorrijscholen waar je zelf voor de motorkleding dient te zorgen of die het dragen van een motorbroek niet verplicht stellen tijdens de motorrijles. Neem in het laatste geval je eigen verantwoordelijkheid en schaf een motorbroek aan voor de motorrijles, het gaat immers om je eigen veiligheid! Natuurlijk kun je er ook bij de keuze van je motorrijschool op letten dat je kiest voor een goede motorrijschool die alle beschermende motorkleding gratis beschikbaar stelt tijdens je motorrijles.

Tip bij keuze motorrijschool
Een goede motorrijschool zal je bij je eerste motorrijles NOOIT zelfstandig door het verkeer laten rijden.

Een goede motorinstructeur zal je bij je intake motorrijles nooit zelf door het verkeer laten rijden. Of je nu al jaren schakelbrommer rijdt of niet. Je rijinstructeur moet jouw vaardigheden zelf eerst vaststellen in de intake motorrijles. Heeft je rijinstructeur in de intake motorrijles zelf vastgesteld dat je de motor voldoende onder controle hebt, dan kan het wel heel goed zijn dat je vanaf je eerste motorrijles na je intake motorrijles zelf mag rijden. Kom je bij een motorrijschool waar je meteen de allereerste motorrijles al de weg op mag, dan adviseren we je verder te kijken naar een motorrijschool die jouw veiligheid en de veiligheid van andere verkeersdeelnemers wel serieus neemt. Natuurlijk gaat het 99 van de 100 keer goed, maar echt goede motorrijscholen zullen het risico nooit nemen.

Een uitzondering hierop is als je motorrijschool tijdens de intake motorrijles gebruik maakt van een lesmotor met dubbele bediening. Je motorinstructeur zit dan tijdens de motorrijles bij je achterop en kan ingrijpen mocht er iets mis gaan.

Wat je doet in een intake motorrijles is afhankelijk van je aanvangsniveau. Kun je al schakelen, bochten rijden en een goede remming uitvoeren, dan zal je rijinstructeur snel met de motoroefeningen voor het examen AVB gaan beginnen. Heb je nog geen eerder schakelervaring, dan zal je rijinstructeur in de intake motorrijles eerst de basis bediening van de motor met je behandelen.

 
Tip
Vraag altijd aan je motorrijschool of je lesgeld van je rijlespakket retour krijgt als minder uur motorrijles nodig hebt dan is ingeschat.

Motoroefenterrein

Volg je motorrijles bij een motorrijschool met een eigen motoroefenterrein, dan zal de intake motorrijles meestal niet 1 op 1 zijn maar samen met een aantal andere cursisten. Dit betekent automatisch dat je rijinstructeur je minder persoonlijke aandacht kan geven tijdens de motorrijles. Het heeft wel weer als voordeel dat je niet eerst lestijd verliest door bij je rijinstructeur achterop naar een rustige parkeerplaats te rijden en weer terug. Alle motorrijlessen voor het examen voertuigbeheersing (AVB) vinden plaats op dat motoroefenterrein en het examen voertuigbeheersing zelf vaak ook!

Hoeveel uur motorrijles heb je nodig?

Volg je motorrijles bij een motorrijschool die geen gebruik maakt van een motoroefenterrein, dan is de intake motorrijles 1 op 1. Je krijgt dan van je rijinstructeur ook echt een advies op maat na je intake motorrijles. Verwacht niet altijd direct dat je rijinstructeur het precieze aantal uur motorrijles noemt dat je nodig hebt om je motorrijbewijs te halen. Dit kan hij wel doen, maar dan gaat hij uit van gemiddelden, en niet van jouw persoonlijke mogelijkheden. Heb je al eerder geschakeld, of heb je veel talent, dan is het vaak wel mogelijk een planning te maken voor het eerste examen voertuigbeheersing (AVB).

Neem je motorrijles bij een rijschool met een eigen motoroefenterrein, dan doet de rijinstructeur meestal een intake motorrijles met meerdere mensen tegelijk. Op een motoroefenterrein volg je meestal motorrijles in blokken van 3 of 4 uur. Na de intake motorrijles krijg je van je rijinstructeur te horen hoeveel groepslessen motorrijles je moet nemen voor het examen AVB. Het kan zijn dat ook het aantal uur motorrijles voor je examen AVD al wordt ingeschat. Informeer van te voren duidelijk of het mogelijk is meer of minder uur motorrijles te nemen dan is ingeschat! Je hebt tijdens je intake motorrijles immers nog niets kunnen laten zien in het verkeer. Stel dat je heel handig bent met de motor en slechts 8 uurtjes motorrijles nodig hebt voor het examen AVB, dan is het gevaarlijk als je motorrijschool je ook voor de verkeersdeelneming direct al op weinig uur motorrijles inschat terwijl ze je nog niet hebben zien rijden op de weg. Andersom kan natuurlijk ook!

Lesovereenkomst motorrijles

Elke goede motorrijschool werkt met een duidelijke lesovereenkomst. Neem de lesovereenkomst altijd goed door. Zorg ervoor dat je zelf ook altijd een door jou en je instructeur getekend exemplaar krijgt.

Intake motorrijles


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.