Slagingspercentage motorrijscholen

Van alle bij het CBR aangesloten motorrijscholen wordt 1 x per kwartaal het slagingspercentage over de voorgaande 12 maanden gepubliceerd. Om je motorrijbewijs te halen dien je 2 praktijkexamens te doen: het examen voertuigbeheersing (AVB) en het examen verkeersdeelneming (AVD). Het examen AVB kun je zien als een soort tussentijdse toets voorafgaand aan het echte rijexamen. Het slagingspercentage van beide motorexamenskun je terug vinden op de website van het CBR. Helaas zijn er nog altijd rijscholen die verkeerde (lees: hogere) slagingspercentages op hun eigen website vermelden. Daarnaast zijn er nog diverse informatieve websites die slagingspercentages van motorrijscholen publiceren. Deze zijn helaas ook niet altijd up-to-date of correct. Vind je het belangrijk om het slagingspercentage van je toekomstige motorrijschool te weten, dan is de website van het CBR de enige betrouwbare bron.

Het gemiddelde slagingspercentage voor het motorexamen AVD in Nederland is meer dan 74%! (over heel 2012) Per regio kan hier nog wel eens een flink verschil in optreden. Het slagingspercentage voor het examen AVD is in de periode bijvoorbeeld in Rotterdam 51-55% terwijl in Zutphen 86-90% van de kandidaten de eerste keer slaagt voor het examen AVD!

Aflezen van het slagingspercentage

Slagingspercentage motorrijscholen Naast het percentage kandidaten dat slaagt voor het examen AVB of AVD wordt ook vermeld hoeveel motorexamens de rijschool de afgelopen 12 maanden heeft gedaan. Besef dit goed bij het aflezen van de slagingspercentages! Een slagingspercentage van 95-100% van een motorrijschool die valt in de groep 0-10 examens zegt natuurlijk nog niks. Deze kleine of beginnende motorrijschool lijkt een heel goede rijschool met zo'n hoog slagingspercentage. Maar als deze paar leerlingen waren gezakt, lijkt het opeens een slechte rijschool! Staar je dus niet blind op het slagingspercentage van een motorrijschool!

Wat zegt het slagingspercentage over de kwaliteit van een motorrijschool?

Er zijn veel factoren die het slagingspercentage kunnen beinvloeden. Denk hierbij aan:

  • de deskundigheid van je rijinstructeur
  • je eigen aanleg/talent/verkeersinzicht
  • je leeftijd
  • het aantal motorrijlessen dat je volgt
  • het type rijopleiding dat je volgt
  • of je heel zenuwachtig bent voor je examen AVD
  • volg je het advies op van je rijinstructeur mbt het aantal te volgen motorrijlessen?

Conclusie

Het slagingspercentage kun je laten meewegen bij de keuze voor de juiste motorrijschool. Kijk echter vooral naar de andere factoren die voor jou van belang zijn. Lees ook onze tips voor de keuze van de juiste motorrijschool. Wees kritisch, je motorrijbewijs haal je maar 1 keer!


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.