Spoedopleiding motor: iets voor jou?

Een spoedopleiding motor is populair! En dat is niet zo gek, je kunt snel je motorrijbewijs halen en vaak voor dezelfde kosten als bij een reguliere motoropleiding. Bij sommige motorrijscholen kun je met een spoedopleiding motor zelfs al binnen een paar dagen je motorrijbewijs halen!

Spoedopleiding motorrijles

Spoedopleiding motor: iets voor jou?

In een intake motorrijles stelt je motorinstructeur vast wat voor type leerling je bent (snel, gemiddeld, traag) en bepaalt hij het aantal motorrijlessen dat je nodig hebt voor je spoedopleiding motor. Op basis van deze inschatting wordt een planning van je spoedopleiding motor gemaakt. Ook bekijkt je motorinstructeur in de intake motorrijles of je wel geschikt bent voor een spoedopleiding motor. Heb je iets meer moeite met motorrijden, dan zal een goede motorrijschool je adviseren eerst een aantal motorrijlessen te nemen om zo vertrouwd te raken met de bediening van de motor en daarna pas met jou je spoedopleiding motor inplannen.

De examens bij een spoedopleiding motor: een risico!

Aan een spoedopleiding motor zit een risico: je moet 2 praktijkexamens afleggen: het examen AVB en het examen AVD. Zak je voor het examen AVB, dan mag je geen examen AVD afleggen. Je bent dan wel het betaalde examengeld kwijt. Realiseer je dit goed voordat je aan een spoedopleiding motor begint, want als dit je gebeurt, wordt het halen van je motorrijbewijs opeens een stuk minder leuk veel kostbaarder dan je had gepland. Het slagingspercentage voor het examen AVB ligt hoog (tegen de 90%), dus de kans is niet zo heel groot dat je zakt voor het examen AVB als je goed bent voorbereid tijdens je spoedopleiding motor. Helemaal niet omdat de meeste motorrijscholen de leerlingen die minder snel leren dan gemiddeld al helemaal niet toelaten tot een spoedopleiding motor. Maar onmogelijk is het zeker niet, de druk kan weleens te hoog worden als je niet mag zakken omdat je examen AVD voor de deur staat.

Er zijn motorrijscholen die hiervoor bij een spoedopleiding motor een examengarantie aanbieden, informeer wel altijd goed naar de voorwaarden bij je motorrijschool.

Je kunt er ook voor kiezen om je spoedopleiding motor in twee delen op te knippen. Haal eerst je examen AVB en je theorie-examen motor. Reserveer dan het examen AVD en plan hiervoor de motorrijlessen in. Omdat je rekening moet houden met een wachttijd van 3 tot 6 weken voor het examen AVD, is het echter geen echte spoedopleiding motor meer waarin je binnen 1 tot 4 weken je motorrijbewijs haalt! Toch kiezen veel kandidaten voor deze optie, je neemt geen enkel risico met je spoedopleiding motor en je moet toch ook je theorie-examen motor eerst halen, dus waarom die tijd niet gebruiken voor het halen van je examen AVB?

 

Ziek tijdens je spoedopleiding motor?

Aan een spoedopleiding motor kleven nog meer risico’s. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden waardoor je de gereserveerde spoedopleiding motor niet kunt volgen. Je examengeld kun je van het CBR terug krijgen als je een doktersverklaring kunt overleggen. Maar wat zijn de regels van je motorrijschool omtrent de vooraf betaalde spoedopleiding motor?

Examen AVB afgelast?

Dan kan het ook nog gebeuren dat het CBR het examen AVB aflast wegens slechte weersomstandigheden (gladheid; harde wind etc). Het CBR houdt er geen rekening mee dat jij een spoedopleiding motor doet. Heb kort na je examen AVB je examen AVD gepland, en gaat deze wel door, dan ben je dus je geld kwijt.

Daarbij komt dat je ook niet altijd zomaar onder de reeds geplande motorrijlessen ter voorbereiding op je examen AVD bij je motorrijschool uit komt. Ook je motorrijschool heeft immers een planning van je spoedopleiding motor gemaakt en tijd bij een rijinstructeur voor je gereserveerd.

Motoroefenterrein of juist niet?

Volg je motorrijles bij een motorrijschool met een eigen motoroefenterrein, dan is het reserveren van een spoedopleiding motor vaak geen enkel probleem. Er is op een afgesloten motoroefenterrein namelijk geen wettelijke beperking aan het aantal cursisten per motorinstructeur. Motorrijlessen op een motoroefenterrein zijn dan ook altijd groepslessen en er is dan ook veel capaciteit beschikbaar waardoor jij snel je examen AVB kunt doen. Een ander bijkomend voordeel is dat bij sommige motorrijscholen examen AVB ook op het voor jou bekende motoroefenterrein wordt afgenomen.

Planning spoedopleiding motor bij motorrijschool met motoroefenterrein:
ook bij een motorrijschool met een eigen motoroefenterrein zullen de motorrijlessen voor het examen AVD gegeven worden aan maximaal 2 cursisten tegelijk. Informeer dan ook, net als je bij een gewone motorrijschool zou doen, naar de mogelijke planning voor je spoedopleiding motor. Je hebt er weinig aan snel je examen AVB te halen als er een lange wachttijd is voor het tweede deel van je spoedopleiding motor op de openbare weg en het examen AVD.

Je krijgt echter niet dezelfde aandacht van een instructeur als bij een motorrijschool zonder motoroefenterrein. Daar volg je immers met maximaal 2 cursisten tegelijk motorrijles, ook bij een spoedopleiding motor! Ook gewone motorrijscholen bieden steeds vaker een spoedopleiding motor aan. Vaak staat dit duidelijk op de website van de motorrijschool aangeven als dit mogelijk is. In het hoogseizoen (maart-oktober) is tijdig reserveren van een spoedopleiding motor wel van belang want deze motorrijscholen zitten vaak sneller vol dan een motorrijschool met een eigen motoroefenterrein.


© rijbewijsinfo.nl 2010-2017 | A Blue Ocean Fishing initiative.